Maruša Černjul in nekdanja svetovna prvakinja Blanka Vlašić. Foto: Stanko Gruden/STA
Maruša Černjul in nekdanja svetovna prvakinja Blanka Vlašić. Foto: Stanko Gruden/STA
Kerron Clement
Kerron Clement je osvojil tretjo olimpijsko medaljo, drugo zlato. Foto: Reuters
Maruša Černjul dobro opravila olimpijski nastop

24-letna Celjanka je v tretjem poskusu preskočila 1,92 m, kar je sicer en centimeter manj od osebnega rekorda, ki ga je postavila junija v Celju, ko si je tudi izborila olimpijski nastop. Začetne višine 1,80, 1,85 in 1,89 je zmogla v prvem poskusu, nato pa je trikrat podrla 1,94 m – normo za finale. "Zadovoljna sem s preskočeno višino. Zelo sem uživala v tekmi. Malo je zmanjkalo za 1,94. Če bi preskočila 1,92 v prvem poskusu, bi mi verjetno ostalo več energije, tako pa se žal ni izšlo. Bilo je zelo vroče. Noge so mi kar gorele, saj imam tudi črne šprintarice. Poskušale smo stati v senci, ko si pa stopil na tekmovališče, pa je začelo pripekati. Težko je bilo ostati dovolj hidriran," je za TV Slovenija povedala Černjulova.

Ves čas je poleg nje stala tudi Hrvatica Blanka Vlašić, ki se vrača po poškodbi: "Blanka me je najprej vprašala, ali imam tu tudi trenerja. Potem me je ves čas spodbujala in vsakič, ko sem nastopila, mi je rekla: "Ajde Maruša, gasi." Dala mi je dobro spodbudo, že od prej pa se poznamo z ostalimi tekmovalkami, tako da je bila res super tekma," je še dejala Černjulova in dodala, da bo še naprej združevala šport in študij, ki ga opravlja v ZDA, kar ji predstavlja veliko motivacijo.

Po diskvalifikaciji Culsona zlato Clementu
Končan je že finale teka na 400 m z ovirami. Najhitrejši je bil Američan Kerron Clement, ki je prišel v najboljšem položaju v zaključek teka, nato začel popuščati, a vseeno ohranil dovolj moči, da je ubranil prvo mesto. Srebrno odličje je osvojil Boniface Mucheru Tumuti, bron pa Kubanec, ki teče za Turčijo, Yasmani Copello. Zaradi prehitrega starta je bila diskvalificiran Portoričan Javier Culson, ki je bil v Londonu bronast, v Riu pa je bil morda celo glavni favorit za zlato.

30-letni Clement je osvojil prvo posamično olimpijsko zlato medaljo. Američan trinidadskega rodu je bil sicer pred osmimi leti v Pekingu drugi, zlato kolajno pa je tedaj osvojil s štafeto 4 x 400 m, s katero je dvakrat postal tudi svetovni prvak, že dvakrat pa je bil najboljši na svetu na 400 m z ovirami.

Atletika, 400 m ovire (M):           
 1. K. CLEMENT        ZDA       47,73
 2. B. M. TUMUTI      KEN       47,78
 3. Y. COPELLO        TUR       47,92

Maruša Černjul dobro opravila olimpijski nastop