Luka Janežič meri na polfinale v teku na 400 metrov. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Janežič meri na polfinale v teku na 400 metrov. Foto: www.alesfevzer.com
Robert Renner
Robert Renner je bil bronast pred enim mesecem na evropskem prvenstvu. Foto: Reuters

Večina atletov je že v olimpijski vasi, pred prvimi nastopi pa so se še enkrat predstavili javnosti, izjema je bila šprinterka Maja Mihalinec, ki je opravljala zadnje priprave na tekmo s Srdjanom Djordjevićem.

Cilj Rudolfa in Janežiča je polfinale
"Imam to čast, da odprem atletske nastope. Seveda si želim polfinale. Če bo tek hiter in se bom dobro počutil, si želim tudi državni rekord. A pomembnejši od izida je polfinale," pravi 23-letni Žan Rudolf in dodaja, da bo veliko odvisno tudi od taktike, zato si želi hitrejši tek, da bi se po času lažje prebil v drugi krog tekmovanja.

Luka Janežič bo na 400-metrski večerni preizkušnji drugi predstavnik zdajšnje mlade garde. Slovenski rekorder ocenjuje, da se je na zadnjem trening kampu dobro pripravil, zato tekmo pričakuje samozavesten. "Počutje je v redu in mislim, da lahko odtečem zelo dobro, če se bom seveda tudi na sami tekmi počutil dobro. Jasno, da si želim polfinale. Vsakič grem na tekmo s ciljem, da grem krog naprej. Čas me ne zanima, pomemben je polfinale."

Rennerju EP dal dodatno samozavest
Skakalec ob palici Robert Renner je bil z bronom na evropskem prvenstvu presenečenje slovenskega atletskega tabora v dozdajšnjem delu sezone in pred olimpijskimi skoki ne skriva, da je na južno poloblo prišel s ciljem, da nastopi dvakrat, v sobotnem predtekmovanju in nato v finalu 12 najboljših tekmovalcev na svetu.

"Medalja na EP-ju je bila tudi zame nekoliko nepričakovana, a mi je odprla možnost nastopa na najmočnejših mitingih na svetu. Zdaj grem samozavestno še na te olimpijske igre. Dokazal sem, da mi velike tekme niso povzročale psihičnih težav, ampak sem prav tam, ko je bilo najbolj potrebno, še nadgradil svoje dosežke. Seveda upam, da se bo kaj podobnega zgodilo tudi tukaj. Moj cilj je finale, tam pa se lahko zgodi marsikaj," pravi 22-letni Celjan.

V prihodnjih dneh se bodo zvrstili še drugi. Ob Mihalinčevi bo Slovenija v šprintu zastopana še z 31-letno Štajerko Sabino Veit, ki je pozdravila poškodbo hrbta. "To je zdaj za mano, naredili smo tudi nekaj dobrih treningov, sama pa si želim le najboljši letošnji dosežek in seveda to, da popravim 34. mesto z iger v Pekingu 2008. Zdaj se moram do ponedeljka le še spočiti."

Kosmač zadovoljen z vremenom
Medtem ko skupinico slovenskih atletov na čelu z metalko kopja Martino Ratej v Riu še čakajo, sta tam že oba maratonca Anton Kosmač in Daneja Grandovec. "Presenečen sem nad vremenom, saj so vsi strašili z vročino in vlago. Danes so pogoji super in upam, da bodo taki tudi na dan tekme. Časa si ne želim napovedovati, saj je odvisen od številnih dejavnikov, a vem, da bom dal vse od sebe na tekmi, ki si jo želi vsak športnik, nato pa seveda želim tudi čim višje v tej močni konkurenci," pravi še en gorenjski predstavnik Anton Kosmač.

Daneja Grandovec ima podobne želje in dodaja: "Želim si preživeti ta maraton in uživati na teh igrah. Imam to srečo, da bo tukaj nastopilo kar nekaj kolegic z Balkana, s katerimi smo že nastopale na veliko maratonih, v Valencii smo tri skupaj izpolnile tudi normo za igre. Med seboj si lahko tudi pomagamo. Psihično namreč zelo pomaga, če si s kom, ki ga dobro poznaš, ki ima podoben tempo, obenem pa pogledaš sotekmovalko, ko ti ne gre, ali pa obratno. Tudi veter, če ga bo kaj, lahko ena drugi režemo."