Usain Bolt je trenutno eden največjih zvezdnikov v svetovnem športu. Foto: Reuters
Usain Bolt je trenutno eden največjih zvezdnikov v svetovnem športu. Foto: Reuters

Da, prav ste prebrali. Jamajški superzvezdnik je prisluhnil želji novinarke Anje Hlača Ferjančič in po slovensko spregovoril tisto, kar ves svet ve že nekaj časa: "Najboljši sem!"

29-letnik ob tem ni pozabil na številne (evropske) navijače, ki so zanj prebedeli noč in stiskali pesti v finalu teka na 100 metrov, kjer je slavil še tretjič zapored: "Zahvaljujem se jim za podporo. Briljantno je, da me ves čas podpirajo, jaz pa se trudim, da še naprej dosegam izjemne stvari. Ljudje vedno pravijo, da je vse videti lahko, vendar je za tem v ozadju ogromno dela. Ogromno delam za to, da sem najboljši. S tem pridejo tudi poškodbe in seveda veliko stresa. Vedno sem pripravljen."

Ob tem je seveda v svojem slogu tudi zagotovil, da se veseli še preostalih nastopov v Riu, še posebej pa nastopa v teku na 200 metrov, kjer bo prav tako lovil tretje zaporedno olimpijsko zlato.

Boltove privržence po vsem svetu je sicer že po prvem zlatu zajela prava evforija. Da bo najverjetneje osvojil še dve zlati odličji in postal "nesmrten", ne dvomi skoraj nihče več, še najmanj pa Bolt. Jamajški sprinter je bil tudi tokrat osrednja zvezda večera, ki jo je za nekaj časa zasenčil le novi svetovni rekorder in zmagovalec teka na 400 metrov Wayde van Niekerk.

Van Niekerk treniral v Boltovi družbi
Ta je po zgodovinskem teku poudaril, da ga je navdihnil prav Jamajčan. Potem ko je s tekmeci suvereno opravil še Bolt, pa je takoj šel pozdravit van Niekerka. Ta je namreč zgodaj letos treniral prav na Jamajki in nekaj časa preživel v Boltovi družbi. Južnoafričan se spominja, da mu je Bolt že tedaj napovedal, da bo postal svetovni rekorder.

Bolt lahko po Riu postane nesmrten
Medtem ko je van Niekerk svoje delo v Riu opravil, pa Bolta čakata še dve preizkušnji, za kateri verjame, da ga lahko popeljeta med nesmrtne športnike. "Nekdo je dejal, da lahko postanem nesmrten. Še dve zlati medalji in pod to se bom podpisal. Nesmrten," je vrelo iz Jamajčana. Koliko k temu lahko pripomorejo njegovi privrženci, najbolje ve Bolt. Dejstvo pa je, da si je tudi po današnjem zmagovitem teku vzel čas za selfije z njimi.

Po Riu odmeva reggae
Je pa za vse tiste brez vstopnic za olimpijski stadion v Riu še en kraj, kjer lahko držijo pesti za najhitrejšega zemljana. Boltovo sprintersko zmagoslavje so tako že bučno proslavili v jamajški hiši v soseščini Gavea, ki je še pozno v noč odmevala v ritmu reggaeja. Bolt med največje športnike vseh časov sicer uvršča boksarja Muhammada Alija, košarkarja Michaela Jordana in nogometaša Peleja. Še dve zlati medalji na letošnjih olimpijskih igrah bi ga, kot verjame, uvrstili tudi v to elitno druščino.