Jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol bosta boje v razredu 470 končali v četrtek. Foto: STA
Jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol bosta boje v razredu 470 končali v četrtek. Foto: STA
Špela Ponomarenko Janić
Špela Ponomarenko Janić je v sredo A-finale sprinta končala tik pod stopničkami, na daljši razdalji pa bo nastopila v B-finalu. Foto: Reuters

Štart odločilne regate bi moral biti ob 18.05, a so zaradi slabih vetrovnih razmer (hitrost vetra je bila le šest vozlov) regato večkrat prestavili, naposled pa priznali premoč narave, tako da bo regata najboljše deseterice v četrtek. Slovenki sta bili v torek še na tretjem mestu in sta imeli lepo izhodišče za medaljo, po japonskem protestu pa sta zdrsnili na sedmo mesto, tako da so možnosti le še teoretične. Tudi moška preizkušnja v razredu 470 je prestavljena na četrtek. Če bodo razmere podobne, bo za končni vrstni red obveljala uvrstitev po desetih regatah.

"Zjutraj se je kazal veter s severa, nekaj ga je bilo in morda bi lahko speljali regati. A organizatorji so čakali na veter z oceana, ki je bil napovedan, to pa se ni zgodilo. Bilo je naporno, a nimaš kaj ... Rio vsak dan znova preseneča," je po večurnem čakanju na morju povedala 28-letna Mrakova, ki ima še vedno v mislih včerajšnje presenečenje, ki je Slovenkama spodmaknil tla pod nogami.

Pritožbi na izide osmega plova sta vložili tako slovenska kot japonska posadka, češ da naj bi bili druga drugi napoti. Uspešnejši s pritožbo sta bili Japonki, ki sta bili v ospredju, čeprav prič ni. Žirija je svojo odločitev nato sprejela na podlagi izjav jadralk in sledilnih naprav na jadrnicah, ki pa ne dajejo povsem 100-odstotnih odgovorov na realne razmere na morju.

#jadralkidržava točke
1.Mills/ClarkVelika Britanija 28
2.Aleh/PowrieNova Zelandija48
3.Haeger/ProvanchaZDA49
4.Lecointre/DefranceFrancija50
5.Kondo-Jošida/JošiokaJaponska52
6.Zegers/Van VeenNizozemska59
7.Mrak/MacarolSlovenija65


Špela Ponomarenko Janić brez elitne osmerice
Kajakašici Špeli Ponomarenko Janić se ni uspelo uvrstiti v veliki finale preizkušnje na 500 metrov. V svoji polfinalni skupini je bila tretja, tako da bo nastopila v finalu B.

V nadaljnje tekmovanje sta vodili prvi dve mesti iz treh polfinalnih skupin ter še dve po času. 34-letna Primorka je začela slabo in bila na 250 metrih zadnja, nato pa se je v silovitem finišu prebila do tretjega mesta. Njen čas je bil skoraj sekundo slabši od tistega, ki je še vodil v finale A.

V njeni skupini je zmagala Nemka Franziska Weber (1:56,515) pred Ino Osipenko Rodomsko iz Azerbajdžana (1:57,627), Ponomarenko Janićeva je bila na koncu skupno deveta (1:58,098). Finale B bo v četrtek ob 15.04.

"Danes nisem imela sreče. Veter v prsi je iz nastopa v nastop stopnjeval svoj moč, tako da je naša skupina tekmovala v najslabših razmerah in bila najpočasnejša. Pred samo tekmo pa se bila zelo zadovoljna s skupino, prepričana sem bila, da bo najhitrejša. V cilj sem prišla povsem izmučena, mislim, da je bil to moj maksimum, zato si nimam česa očitati," ni bila najboljše volje Ponomarenko Janićeva, ki je napovedala, da bo najbrž vztrajala do naslednjih olimpijskih iger.