Primož Roglič je kronometer končal na 10. mestu. Foto: Reuters
Primož Roglič je kronometer končal na 10. mestu. Foto: Reuters
Roglič, Cancellara in Dumoulin po kronometru
Roglič deseti v vožnji na čas

Za slovensko kolesarsko reprezentanco so olimpijski nastopi končani. Selektor Gorazd Štangelj je z njimi zadovoljen, izpostavlja pa seveda debitanta v reprezentanci Primoža Rogliča, ki ga je navdušil z desetim mestom v kronometru in 26. mestom v cestni dirki.

"To, kar je pokazal Primož, v sezoni in tudi tukaj, je fenomenalno. Še pred leti je bil smučarski skakalec, nato rekreativec, lani tako rekoč še amater, v prvi profesionalni sezoni pa je dosegel nekaj, kar veliko kolesarjev ne v vsej karieri. V cestni dirki je bil naš najboljši mož, v vožnji na čas pokazal svoj veliki talent, pred njim je zagotovo velika prihodnost v tej disciplini, za katero je rojen."

Selektor je pred uro resnice omenjal tudi kolajno, veliko je pričakovala tudi javnost, predvsem zaradi njegovih kronometrskih dosežkov na Giru, a na koncu se je izkazalo, da so bila razmišljanja o kolajni zgolj sanje, realnost pa nekaj drugega. Pa čeprav je Roglič pokazal svoj maksimum.

Pred Rogličem le izjemni specialisti za kronometer
"Težko je primerjati kronometra z etapnih dirk in olimpijske vožnje. Prvič, na etapne kronometre vedno ne pridejo vsi tekmovalci z istim ciljem, veliko je taktiziranja, na olimpijskih igrah pa je ta cilj točno določen. Če pogledamo, kdo je pred Rogličem, nam je vsem vse jasno, tudi razlika do najboljših ni večja, kot na drugih dirkah, saj je treba vedeti, da tako dolgih kronometrov na večetapnih dirkah ni. Primož je bil na svoji najboljši ravni, a je bilo devet tekmovalcev močnejših, je pa premagal tudi nekaj favoritov. Pokazal je, da obvlada kolo, na nekaterih odsekih je izgubljal, na drugih pridobival, v dolino dosti hitreje od njega ni šel nihče, na strmih vzponih pa je mogoče malo izgubljal," je z Rogličem zadovoljen Štangelj, ki je pohvalil tudi odnos kolesarjevega moštva Lotto NL-Jumbo.

Zaostaja le v pogostosti treninga
"Njegov klub očitno ne zanemarja te discipline, naredil je veliko, da ima dober aerodinamični položaj na sedežu, tudi sam se je potrudil za to. Treniral je v vetrovniku, sešili smo mu odličen dres za kronometer, mu priskrbeli dobro opremo, se potrudili z mehaniki, skratka, na olimpijske igre smo šli maksimalno pripravljeni. Tehnično ne zaostaja za drugimi, mogoče v treningu, vedno se da še kaj dodati. Sem pa prepričan, da bo Primož s tem rezultatom in motivacijo prišel do zaključka, da je zmožen še več. In da bo vse še samo nadgradil, tudi na progah, ki bodo bolj po njegovem okusu, kot je bila ta," se nadeja Štangelj.

Na SP v Katar s povsem drugačno zasedbo
Z drugimi fanti na cestni dirki ni povsem zadovoljen, od nekaterih je pričakoval več, a je prepričan, da je izbral najboljše kolesarje, kar jih za tako zahtevno progo imamo. Štangelj se zdaj že lahko ozre proti oktobrskemu svetovnemu prvenstvu, kjer bo proga pravo nasprotje olimpijske, zato bodo v ospredje prišli drugačni tipi kolesarjev. V Katarju bo dirko zagotovo odločil sprint, slovenska šesterica pa bo zagotovo drugačna, kot je bila v Riu de Janeiru: "Mogoče bo v ekipi tudi kateri zdajšnjih kolesarjev, toda osnova bo drugačna, seveda računam predvsem na sprinterje in pomočnike," je dejal Štangelj.

V Katarju na cestni dirki Rogliča zagotovo ne bo, ni pa navdušen niti z nastopom na kronometru: "Trenutno bi raje videl, da ostanem doma. Proga v Katarju mi ne ustreza, saj je sama ravnina, malo sem tudi že utrujen. Veliko bo odvisno od moje pripravljenosti, če bom dober, bom mogoče tja celo šel. Bomo videli," se še ni dokončno odločil o nastopu na svetovnem prvenstvu 26-letni Zasavec.

Roglič, Cancellara in Dumoulin po kronometru
Roglič deseti v vožnji na čas