24-letna Mariana Pajon zlata odličja zbira kot za stavo. Ima dve zlati olimpijski kolajni in 6 zlatih s svetovnih prvenstev. Foto: Reuters
24-letna Mariana Pajon zlata odličja zbira kot za stavo. Ima dve zlati olimpijski kolajni in 6 zlatih s svetovnih prvenstev. Foto: Reuters
Mariana Pajon
Pajonova je bila najboljša v prav vsaki izmed štirih voženj v Riu in je suvereno osvojila zlato odličje. Foto: Reuters

Pri moških je presenetila zmaga Američana Fieldsa, pri ženskah pa je naslov ubranila Kolumbijka Mariana Pajon.

Osem olimpijskih voženj, osem zmag
Pri nas v Sloveniji je BMX-kolesarstvo precej popularno in razširjeno, t. i. skate in bike parki so bili v 90. letih in na začetku novega tisočletja precej razširjena oblika urbane rekreacije in zabave. Glede na izide v Riu je ta šport zelo priljubljen tudi v južni Ameriki – od šestih medalj so eno odnesli Venezuelci, dve pa Kolumbijci. Zlato v ženski konkurenci je odnesla Mariana Pajon, ki je bila najboljša tudi pred štirimi leti v Londonu. Že takrat je bila pri 21 letih nosilka zastave tako na otvoritveni kot zaključni slovesnosti in bila nepremagana v vseh 4 vožnjah. Tudi tokrat je bila najboljša v prav vsaki izmed štirih voženj. Njen učinek je torej naslednji – osem olimpijskih voženj, osem zmag.

Prva športnica iz Kolumbije z dvema olimpijskima naslovoma
Pajonova sledi družinski tradiciji, s tem športom sta se ukvarjala že njen oče in starejši brat. Oče Carlos Mario Pajon je leta 1995, ko je bila Mariana stara 4 leta, tekmoval na svetovnem prvenstvu v BMX-kolesarstvu, ki ga je gostila Kolumbija. Prav v tem obdobju je svojo športno pot na BMX-kolesu začela tudi mala Mariana. Zdaj je velika, čeprav po rasti majhna, v višino meri meter in 58 centimetrov. Njena vzdevka sta "kraljica BMX-a" in "La tata" – varuška. Za svoje športne dosežke je pred 4 leti dobila vojaško priznanje reda Boyace. Na svetovnih prvenstvih ima 13 zlatih medalj, z zmago v Riu pa je postala prva Kolumbijka z dvema naslovoma olimpijske zmagovalke.

Prijetno, ženstveno in sramežljivo dekle
O sebi pravi, da je kljub grobosti BMX-kolesarstva, prijetno, ženstveno in sramežljivo dekle. Pogodba z Red Bullom ji zagotavlja, da finančnih težav ne bo imela. Morda bo tako lažje pomagala manj srečnim in uspešnim. Pred tremi leti je ustanovila fundacijo, s katero želi pomagati kolumbijskim športnikom, da bi si prek športa zagotovili lepšo prihodnost. Čeprav je relativno mlada, je postala ambasadorka Organizacije združenih narodov za mir in trajnostni razvoj.