Dario Šarić je razočaran nad svojimi predstavami v Riu. Foto: Reuters
Dario Šarić je razočaran nad svojimi predstavami v Riu. Foto: Reuters

Tekmo smo začeli zelo živčno. Povsem brez razloga, saj se tekme ne dobivajo v prvih petih minutah. Potem smo zaigrali tako, kot moramo, nasprotnika smo onemogočili z odlično obrambo.

Aleksandar Đorđević, srbski selektor
Srbski košarkarji
Srbski košarkarji so dobili prestižni obračun s Hrvati. Foto: Reuters

Hrvaška košarkarska reprezentanca si je obetala uvrstitev v polfinale olimpijskega turnirja, a jo je prizemljila Srbija (83:86), ki je dobila prestižni dvoboj.

Odločilna je bila tretja četrtina, ki so jo srbski košarkarji dobili s kar 34:14. Vseeno so nato lepo prednost na koncu skoraj izpustili iz rok, vendar preobrata Hrvatov, ki so nadoknadili 14 točk zaostanka, niso dopustili.

Hrvaška bo tako ostala pri enem osvojenem olimpijskem odličju iz Barcelone leta 1992, ko je v finalu s 117:85 izgubila proti 'dream teamu' Združenih držav Amerike. Od tedaj je trikrat klonila v četrtfinalu. Ob porazu v Riu je tam obstala še leta 1996 v Atlanti proti Avstraliji in leta 2008 v Pekingu proti Španiji.

Šarić ni igral, kot bi moral
Razočaranje na hrvaški strani je bilo - razumljivo - veliko. Že takoj po porazu v četrtfinalu je zvezdnik Dario Šarić odkrito spregovoril o svoji igri in izrazil razočaranje. "Sploh ne vem, kaj reči. Spet smo izgubili, igral sem kot zadnja pič**. Tekme nisem dobro začel. Ko sem videl, da mi v napadu ne gre, sem vse svoje moči usmeril v obrambo. Res sem razočaran. Mislim, da na celotnem turnirju nisem igral tako, kot bi moral," se je za Jutarnji list pokesal 22-letnik iz Šibenika, član Philadelphie 76ers.

"Vprašajte selektorja, zakaj smo igrali brez organizatorja igre"
Kapetan hrvaške reprezentance Roko Leni Ukić je poudaril, da se je tekma kljub napeti končnici prelomila v tretji četrtini, v kateri so Hrvati 'odpovedali'. "V tretji četrtini smo iz neznanega razloga popolnoma razpadli. Njihov Bogdanović se je razigral in tekma nam je ušla izpod nadzora. Na koncu smo se sicer vrnili, a nismo zadevali ključnih trojk. Ob polčasu sem imel tri osebne napake. Vprašajte selektorja, zakaj smo igrali brez organizatorja igre. Ta poraz še dolgo ne bo pozabljen," je povedal Ukić.

Drugi polčas začela povsem drugačna ekipa
Tudi Bojan Bogdanović je za poraz krivil zelo slabo tretjo četrtino. "V prvem polčasu smo igrali tako, kot smo želeli. Po odmoru je nato na parket prišla povsem drugačna ekipa. Tretja četrtina nas je 'ubila' in odločila tekmo. Razbili so nas s pressingom in protinapadi. Tekme nismo izgubili zaradi utrujenosti," je dejal in sklenil: "Za poraz ne krivim nikogar od soigralcev, tudi sam nisem igral najbolje. Raje bi videl, da na celotnem turnirju ne bi dosegel niti točke in bi se uvrstili v polfinale. Proti Avstraliji bi imeli lepe možnosti za veliki finale."

Tekme med Srbijo in Hrvaško pomenijo veliko več
Srbski selektor Aleksandar Đorđević je odkrito priznal, da je bilo v srbski reprezentanci pred tekmo prisotne veliko živčnosti. "Rezultat je dober, a ne mislite, da smo s tem zadovoljni in da smo svoje delo že opravili. Imamo obvezo in ambicije boriti se za finale. Na obeh straneh sta bila prisotna živčnost in strah. To ni bila navadna tekma, kajti tekme med Srbijo in Hrvaško nikoli niso navadne. Pomenijo več kot le uvrstitev v polfinale turnirja," je dejal 48-letni Beograjčan in dodal: "Tekmo smo začeli zelo živčno. Povsem brez razloga, saj se tekme ne dobivajo v prvih petih minutah. Potem smo zaigrali tako, kot moramo, nasprotnika smo onemogočili z odlično obrambo. Hrvaška ima zelo izkušeno in pametno ekipo, ki je na tem turnirju igrala izvrstno."

Srbija se bo v polfinalu pomerila z Avstralijo, v drugem polfinalu pa se bosta za mesto v finalu udarili reprezentanci Španije in ZDA.

Tekmo smo začeli zelo živčno. Povsem brez razloga, saj se tekme ne dobivajo v prvih petih minutah. Potem smo zaigrali tako, kot moramo, nasprotnika smo onemogočili z odlično obrambo.

Aleksandar Đorđević, srbski selektor