Srbski navijači so evforični, njihovi ljubljenci so po SP-ju 2014 znova v finalu velikega tekmovanja. Foto: Reuters
Srbski navijači so evforični, njihovi ljubljenci so po SP-ju 2014 znova v finalu velikega tekmovanja. Foto: Reuters
Vladimir Štimac in Saša Đorđević
Srbski košarkarji so po polfinalni zmagi takole objemali svojega selektorja. Foto: Reuters
Domiselne akcije ob zmagi srbskih košarkarjev

Po veličastnem uspehu srbskih košarkarjev po polfinalni zmagi proti Avstraliji je Srbijo zajela prava evforija. "Fantastična igra naših košarkarjev v polfinalu proti Avstraliji odmeva po celotnem planetu. Nihče ni pričakoval, da bodo "orli" tako lahko ugnali ekipo, ki jih je še pred desetimi dnevi premagala s 15 točkami razlike, vendar so izbranci Aleksandra Đorđevića pokazali, da niso brez razloga drugi na svetu in v tem trenutku edina ekipa, ki se lahko pomeri z Američani," poudarja Blic, ki obenem citira ameriške medije in poudarja, da so Srbi že v skupinskem delu Američanom nagnali strah v kosti in da ZDA v finalu ničesar ne smejo prepuščati naključju.

"Sale nacionale" četrti z medaljo kot igralec in trener
Prav tako pri Blicu izpostavljajo "popolne podaje" Miloša Teodosića in izvrstno delo v analizi tekmeca selektorja Đorđevića. "Sale nacionale" je dobil posebno pozornost, saj je s prebojem v finale postal četrti košarkar po Željku Obradoviću, Larryju Brownu in Petru Skansiju, ki je olimpijsko odličje osvojil kot igralec in kot trener. "Povsem zasluženo smo v finalu, po vsem tem sem miren, saj imam rad te fante, rad imam to državo, rad imam ta dres in v medalji bom užival ne glede na to, kakšnega leska bo," je bil po tekmi miren Đorđević, ki je v finalu SP-ja pred dvema letoma proti Američanom s Kyriejem Irvingom v glavni vlogi gladko izgubil s kar 129:92.

Teodosić bo plačal počitnice
Najboljši srbski košarkar Teodosić pa medtem razkriva zanimivo anekdoto, saj je izgubil stavo s soigralcema Nemanjo Nedovićem in Bogdanom Bogdanovićem, da se Srbi ne bodo prebili tako daleč na olimpijskem turnirju in bo zato obema moral plačati počitnice na Ibizi. Kapetan tudi ne dvomi, da imajo Američani najboljšo ekipo na turnirju, a Srbi bodo igrali svojo igro, nato pa videli, ali bo to dovolj za zmago, je povedal Teodosić. Dodal je tudi, da si ne smejo dovoliti ponovitve finala svetovnega prvenstva leta 2014: "Pred dvema letoma nismo bili psihično pripravljeni. Preveč smo bili veseli finala."

Raduljica: Večjega motiva ni
Prvi srbski center Miroslav Raduljica ne bo imel težav z motivacijo v finalu: "Večjega motiva od finala olimpijskih iger ni. Amerika. Ne potrebujemo drugega. Še posebej zato, ker smo pokazali, da proti njim lahko igramo in da jih lahko tudi premagamo. To nam daje veliko upanja."

Stavnice Američanom pripisujejo gladko zmago
S Srbijo so se Američani pomerili že v četrtem krogu predtekmovalne skupine A in jo ugnali z velikimi težavami, zgolj s tremi točkami razlike, s 94:91. Mednarodne športne stavnice ameriški reprezentanci pripisujejo gladko zmago. Stava na ZDA igralcu skorajda ne bi prinesla dobička, medtem ko bi ob morebitni senzacionalni zmagi Srbije za vsak vloženi evro v povprečju prejel osem evrov.

Divac želi nadgraditi srebro iz Atlante
Predsednik srbskega olimpijskega komiteja in legendarni NBA-center Vlade Divac je bil na Twitterju jasen: "Bravo, nasledniki! Zdaj pa še tisto, kar nam ni uspelo: zlato z olimpijskih iger!" Takratna Jugoslavija je na OI-ju v Atlanti pred 20 leti z Divcem in Đorđevićem v ekipi proti ZDA klonila s kar 95:69, Divac pa očitno meni, da je prišel čas za povračilo.

Domiselne akcije ob zmagi srbskih košarkarjev