Američani so upravičili vlogo favoritov in si tretjič zapored okoli vratu obesili zlato medaljo. Foto: Reuters
Američani so upravičili vlogo favoritov in si tretjič zapored okoli vratu obesili zlato medaljo. Foto: Reuters
Kevin Durant
Kevin Durant je igral odlično, Srbi pa predvsem v prvem polčasu niso našli prave obrambe zanj. Foto: Reuters
Španija
Veliko veselje Špancev, ki so tretjič zapored osvojili olimpijsko medaljo. Foto: Reuters
Američani pričakovano odpihnili srbske košarkarje
Američani brez težav dobili košarkarski finale

Deset let oziroma 76 tekem zapored ameriški košarkarji na velikih tekmovanjih ne poznajo poraza. Zadnjič so klonili leta 2006 v polfinalu svetovnega prvenstva na Japonskem. Zatem so dvakrat postali svetovni prvaki, zdaj pa tretjič zapored še olimpijski. V Pekingu in Londonu so se Španci v finalu dobro upirali ZDA, tokrat pa Srbi niso bili dorasel tekmec razigranim zvezdnikom Lige NBA. Srbi so zdaj svetovni in olimpijski podprvaki. Pred dvema letoma so v Madridu v finalu košarkarskega svetovnega prvenstva klonili s 129:92.

V Riu Američani niso navduševali z igro, vendar se je ves čas zdelo, da igrajo ravno toliko, kot je treba. In res je bilo. Ko je bilo najpomembneje, so pokazali svojo pravo moč. V ospredje je stopil prvi zvezdnik Kevin Durant, ki je orlom nasul 30 točk (10/19 iz igre), od tega kar 24 v prvem polčasu, ko je bil najbolj zaslužen za visoko prednost. 13 točk in kar 15 skokov je dodal DeMarcus Cousins, 12 točk pa je vpisal Klay Thompson. S 14 točkami je bil prvi srbski strelec Nemanja Nedović. Vseh 12 Američanov se je vpisalo med strelce. V povprečju so sicer tekmece v Riu premagovali z 22,5 točke razlike.

Zlato slovo Krzyzewskega
Američani sicer niso prišli v Brazilijo s popolno ekipo, a vseeno so bili dovolj močni za 15. olimpijsko zlato. Na vseh igrah, kjer so nastopili, so osvojili kolajno. Srbi so osvojili prvo medaljo kot samostojna država. Pred 20 leti, ko so igrali skupaj s Črnogorci, so prav tako klonili v finalu z Američani. Na najlepši način se je od ameriške klopi tako poslovil Mike Krzyzewski, ki ga bo nasledil Gregg Popovich, mejnik pa je postavil Carmelo Anthony, ki je prvi ameriški košarkar z nastopom na štirih olimpijskih igrah in prvi, ki ima zdaj tri zlate medalje.

Američani so začeli zadržano, igra jim dolgo ni stekla, obenem pa so tudi grešili mete z razdalje. Tako so bili na primer neuspešni pri prvih šestih poskusih izza črte. Po košu Miloša Teodosića je Srbija povedla s 7:4 na začetku četrte minute. Po uspešni akciji Thompsona so Američani izenačili minuto pozneje, zatem tudi povedli, a nato so ponovno do prednosti prišli orli. Prvo četrtino so Američani končali z delnim izidom 8:1, s trojko pa je Durant popeljal ZDA do prednosti štirih točk.

Srbija ni našla rešitve za Duranta
V drugi četrtini pa se je začel šov Duranta, ki je polnil srbski koš s prodori, ko je tudi atraktivno zabil, in z izjemnimi meti z razdalje. Na začetku druge četrtine je prednost narasla na deset in nato se je hitro višala. Ko je Thompson v 16. minuti zadel trojko, je bila razlika že 21. Durant je že v prvem polčasu nasul 24 točk, zadel je tudi pet trojk, izvrsten pa je bil tudi ameriški skok, ki so ga dobili z 31:16, od tega so kar 12 odbitih žog ujeli v napadu. 12 skokov je v prvem delu zbral Cousins.

V podobnem ritmu so Američani nadaljevali tudi v drugem polčasu. Razlika se je povečevala in že v tretji četrtini je narasla prek 30 točk, ko je bil v 27. minuti izza črte natančen Paul George. Pred zadnjimi desetimi minutami je bila prednost +36, hitro po začetku zadnje četrtine jo je George povišal na 40. Američani, ki so nekaj domiselnih in zanimivih akcij izpeljali tudi za gledalce, so popustili, na koncu srečanja pa je Srbom tako uspelo nekoliko omiliti visok zaostanek.

Bron okrog vratu Špancev
Španija je dobila razburljiv dvoboj za tretje mesto. Z 89:88 je ugnala Avstralijo in po dveh zaporednih srebrnih kolajnah zdaj osvojila še bron. Španci so osvojili četrto olimpijsko kolajno, prvič pa so bronasti. Avstralci, ki so v Riu navdušili do polfinala, so četrtič zasedli četrto mesto. Po dobrem začetku, ko so v drugi četrtini evropski prvaki vodili že za dvomestno prednostjo, so boomersi ob koncu polčasa ujeli priključek, nato pa je bil drugi del popolnoma izenačen.

35 sekund pred koncem je David Andersen zadel dva prosta meta za avstralsko vodstvo s 86:85. Nato je bil na drugi strani uspešen Pau Gasol. Avstralija je znova povedla, ko se je po metu Arona Baynesa žoga odbila od obroča, a vendarle šla skozi mrežico. Devet sekund so imeli Španci za napad, Sergio Rodriguez je šel v prodor, sodniki pa so dosodili osebno napako, ki je ni bilo. Pet sekund pred koncem tekme je Chacho zadel za vodstvo Španije. Avstralci so slabo odigrali zadnjo akcijo, ko sploh niso prišli do meta. Gasol je blestel z 31 točkami (12/15 iz igre) in 11 skoki, na drugi strani pa jih je Patty Mills dal 30 (11/23 iz igre).

Košarka (M), finale
ZDA - SRBIJA
96:66 (19:15, 33:14, 27:14, 17:23)
Durant 30 (10/19 iz igre), Cousins 13 in 15 skokov, Thompson 12, George 9, Anthony 7, DeRozan 6, Lowry 5, Jordan in Irving po 4, Butler, Barnes in Green po 2; Nedović 14, Mačvan 11, Teodosić 9, Raduljica in Bogdanović po 7, Jokić 6, Simonović, Marković in Jović po 3, Kalinić 2, Birčević 1.

Za 3. mesto:
ŠPANIJA - AVSTRALIJA
89:88 (23:17, 17:21, 27:26, 22:24)
Gasol 31 in 11 skokov, Mirotić 14, Rodriguez 11, Fernandez 10, Reyes 7, Claver 6, Navarro in Rubio po 3, Hernangomez in Llull po 2; Mills 30, Andersen 15, Broekhoff 13, Motum 12, Dellavedova in Baynes po 6, Ingles 4, Bogut 2.

Američani pričakovano odpihnili srbske košarkarje
Američani brez težav dobili košarkarski finale