Sportklub lahko spremljajo le Telemachovi naročniki, tako da je pokritost trga manj kot tretjinska. Foto: Sportklub, zajem zaslona
Sportklub lahko spremljajo le Telemachovi naročniki, tako da je pokritost trga manj kot tretjinska. Foto: Sportklub, zajem zaslona

V United Media, ki je del skupine United Group, pod katero spada tudi telekomunikacijski operater Telemach, so v sporočilu za javnost zapisali, da so "v želji, da bi ekskluzivne vsebine, ki jih prenaša Sportklub, naredili dostopne večjemu številu športnih navijačev v Sloveniji", za operaterje pripravili ponudbo, da se paket 11 programov Sportklub v njihove programske sheme vključi po ceni od 1,5 evra na mesec, namesto dozdajšnje cene 2,44 evra. Ponudba velja do 30. septembra.

Sorodna novica RTV predlaga inšpekcijski nadzor glede prenosov košarke; Sportklub naj ne bi izpolnjeval pogojev

Sportklub je bil pred leti izključen iz paketov preostalih velikih telekomunikacijskih operaterjev v državi – Telekom Slovenije, A1 Slovenija in T-2, saj se tem z United Media ni uspelo uskladiti glede pogojev za njihovo predvajanje v svojih programskih shemah.

Sportklub lahko spremljajo le Telemachovi naročniki
Programi Sportklub so trenutno na voljo le naročnikom Telemacha, ki pa po izračunih Agencije za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije dosega 31-odstotno pokritost prebivalstva. Večina je tako ostala brez prenosov pomembnih tekmovanj, kar je povzročilo precej jeze, nazadnje ob košarkarski tekmi kvalifikacij za SP 2023 med Slovenijo in Hrvaško.

Naslednji teden bi se lahko podobna "težava" pojavila ob prijateljski tekmi med Slovenijo in Srbijo v Stožicah, septembra pa sledi še svetovno prvenstvo v odbojki, ki ga bo ob Poljski gostila Slovenija.

Sportklub prenaša tudi tekme slovenske nogometne reprezentance v Ligi narodov in kvalifikacije za prihodnji evropsko in svetovno prvenstvo, pridobil si je tudi pravice za evropski prvenstvi v nogometu leta 2024 v Nemčiji in prvenstvu štiri leta pozneje. Ponujajo še Ligo prvakov, Evropsko ligo, košarkarsko Evroligo, formulo ena, teniške turnirje ...

Sorodna novica Greblo: Prišlo je do kršitve zakonodaje

Kaj pravi zakon?
Zakon o avdiovizualnih storitvah sicer določa, da izdajatelj televizijskega programa ne sme na podlagi pridobljenih izključnih pravic prenašati posameznega dogodka, ki je pomemben za javnost v Sloveniji ali drugi članici EU-ja na način, zaradi katerega bi bilo pomembnemu delu gledalcev na tem območju onemogočeno spremljanje tega dogodka na neplačljivem televizijskem programu.

Pomembnejše športne dogodke lahko tako prenaša RTV Slovenija ali druga televizijska hiša, če ima možnost program spremljati vsaj 75 odstotkov prebivalcev Slovenije. Kateri so ti dogodki, določa seznam, ki ga glede na zakon sprejme vlada na predlog sveta za radiodifuzijo in ga objavi v uradnem listu.

Predlog Šarčeve vlade ni bil objavljen v uradnem listu
Po nedavnem pisanju portala Necenzurirano in Dnevnika je leta 2019 vlada Marjana Šarca na predlog sveta za radiodifuzijo potrdila nov seznam, na katerem so bile na primer tudi pomembnejše tekme košarkarske reprezentance, a seznam ni bil objavljen v uradnem listu, zato po oceni operaterjev in Akosa ni pravno zavezujoč.

Necenzurirano je poročal tudi, da je vlada Janeza Janše na začetku maja 2020 sprejela sklep, da prejšnji seznam iz časa vlade Antona Ropa ne velja več. Svet za radiodifuzijo je po pisanju portala potrdil nov seznam in ga poslal na vlado, toda ministrstvo za kulturo naj bi jim še v času prejšnje vlade odgovorilo, da bi morali prej seznam uskladiti z Evropsko komisijo.

RTV Slovenija je medtem na Akos pretekli mesec naslovila pobudo za uvedbo inšpekcijskega nadzora zaradi mogočih kršitev zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah v povezavi s predvajanjem tekem košarkarske reprezentance na programu Sportklub 1.