Primož Jeralič mora med treningom pozoren na alarm, ki bi naznanjal, da bo na stezi, kjer trenira, pristalo letalo. Foto: MMC RTV SLO
Primož Jeralič mora med treningom pozoren na alarm, ki bi naznanjal, da bo na stezi, kjer trenira, pristalo letalo. Foto: MMC RTV SLO

Rio de Janeiro se po olimpijskih igrah pripravlja na še en velik športni dogodek, na paraolimpijske igre. Prizorišča in okolica olimpijskih prizorišč sicer še samevajo, videti je manj prostovoljcev, olimpijske cestne linije so spremenjene, nekatere tudi ukinjene. Varnost je sprva šepala, a s prihodom ZDA, ko so nekoliko zažugale, se je varnostni sistem v olimpijski vasi dvignil na višjo raven.

V paraolimpijski vasi, v kateri bo prebivalo nekaj več kot 4.000 športnikov, že plapola slovenska zastava, v vasi je seveda tudi slovenska odprava z osmerico športnikov.

Tri športnice bodo, potem ko so nastopile na olimpijskih igrah, v Riu de Janeiru tekmovale tudi na paraolimpijskih igrah. To bodo poljska namiznoteniška igralka Natalija Partyka, njena avstralska kolegica Melissa Tapper in iranska lokostrelka Zehra Nemati. Vse na igrah ne bodo debitantke.


Branko Mihorko
, vodja slovenske delegacije, je bil ob prihodu v Rio prijetno presenečen nad organizacijo: "Ko smo prišli v Rio, je vse teklo gladko. To me je presenetilo. Bili so prijazni, kar smo zahtevali, so naredili. Bilo je sicer nekaj napak, a so jih hitro odpravili. Čistoča je vrhunska. Vsak dan so čistili po trikrat in v štirih dneh smo vse pripravili za športnike. Ko so športniki prišli v vas, ni bilo nobenih pritožb. Presenetilo nas je le to, da so bile postelje malce previsoke, a so tudi to hitro rešili."

Plavalec Darko Đurić se počuti skorajda kot doma: "V teh nekaj dneh smo se že lepo prilagodili na življenje v olimpijski vasi. Sobe niso ravno "pet zvezdic", a do zdaj sem dobro spal. Dostopnost je v redu, tudi za vse, ki so na vozičkih, je dobro poskrbljeno. Nimam pripomb."

Ročni kolesar Primož Jeralič trenira na vojaškem letališču, ki pa ni rezervirano le za športnike: "Letališka steza je dolga približno 4,5 km, tako da hudih intervalov ne moreš tam delati. Zraven ves čas pristajajo in vzletajo helikopterji. Nas je pa organizator opozoril, da če slučajno slišimo alarm, ima letališka steza šest izhodov in je treba čim prej izbrati najbližjega, saj začnejo potem pristajati letala."

V sredo ob 23. uri po slovenskem času bo odprtje iger na Maracani, v četrtek pa se tekmovanje že začenja zares za tudi prva Slovenca: za Đurića in strelca Franca Pinterja.

Marko Pangerc, Radio Slovenija