Franček Gorazd Tiršek je dobil 50. in 51. slovensko medaljo na paraolimpijskih igrah. Foto: Reuters
Franček Gorazd Tiršek je dobil 50. in 51. slovensko medaljo na paraolimpijskih igrah. Foto: Reuters

Franček Gorazd Tiršek je nastopil izjemno, saj je ves čas stopnjeval svoje dosežke. V kvalifikacijah je med 38 tekmovalci pristal na osmem mestu, od devetega Michaela Johnsona z Nove Zelandije je zbral le dve desetinki kroga več in s tem za las ujel finalni nastop.

Sorodna novica Tiršek ubranil srebro za jubilejno 50. slovensko medaljo!

Izidi so se pred začetkom finala brisali, osmerica strelcev je najprej v tarče poslala po deset nabojev, po katerih je Tiršek zbral 105,0 kroga, kar ga je poneslo na šesto mesto. Nato se je začel del na izpadanje, kjer je slovenski športnik ves čas napredoval. Še tri strele pred koncem boja za bron je za Korejcem Lee Jiseokom zaostajal za 0,6 kroga, nato se je z odlično serijo 10,9; 10,7 in 10,6 za tri desetinke kroga prebil pred Azijca in osvojil še eno medaljo!

Tiršek osvojil drugo medaljo na paraolimpijskih igrah

Prvi strel ni bil usoden
"Današnja tekma je bila spet 'ubijalska', spet je bilo treba nastopiti brezkompromisno in se boriti. Šteje vsaka desetinka. Šele z zadnjim strelom sem prišel v finale, kar me je kar precej presenetilo. Bilo pa je dovolj, da sem se z mislimi hitro osredotočil na finale. Tam sem imel katastrofalno slab začetek, prvi strel je bil popolnoma ponesrečen in to lahko strelcu pobere voljo in motivacijo. A jaz sem vztrajal, delal, iskal optimalno pozicijo. Imel sem težave z vidljivostjo, moral sem naravnati diopter. A s svojim znanjem in izkušnjami sem se iz strela v strel popravljal, izboljševal in lovil konkurenco in na koncu sem pristal na tretjem mestu," je bil presrečen Tiršek.

Polona Sladič s slovenskimi strelci že dolgo žanje številne uspehe. Foto: Osebni arhiv
Polona Sladič s slovenskimi strelci že dolgo žanje številne uspehe. Foto: Osebni arhiv

Vrhunski streli v pravem trenutku
Navdušena je bila tudi trenerka Polona Sladič: "Na obeh tekmah je šel od roba prepada do zvezd, kot bi bil na vlakcu smrti. Že kvalifikacije je v zadnjem strelu ustrelil 10,7 in takrat se je prva skala odvalila od srca. V finalu pa je tudi bilo videti, da je vse izgubljeno, kazalo je na peto, četrto mesto. V ključnih trenutkih je dosegel nekaj res vrhunskih strelov, skoraj popolnih. To ga je izstrelilo do tako želene še ene medalje. To je njegova prva v tej disciplini, kar kaže tudi njegovo širino. Vesela sem za to medaljo, ker je že bil v finalih, pa ostal brez, tokrat pa si jo je res prigaral."

Velika napaka Liveranija
Zlato medaljo je dobil Srb Dragan Ristić, srebrno pa Ukrajinec Vasil Kovalčuk. V kvalifikacijah je bil najboljši Italijan Andrea Liverani, ki je dobro začel tudi finale, a je prav v zadnjem strelu skupinskega dela naredil veliko napako (7,6), zaradi katere je prvi izpadel in osvojil osmo mesto.

Tiršek in Sladič, tandem za uspehe
Pinter premišljuje o koncu kariere. Foto: ZŠIS-PK in Lidl Slovenija Foto: dostopno
Pinter premišljuje o koncu kariere. Foto: ZŠIS-PK in Lidl Slovenija Foto: dostopno

Pinter končal na 42. mestu
Franc Pinter
je v isti disciplini v kategoriji R3 osvojil 42. mesto. Šele v zadnjih dveh serijah je (105,4 in 105,6) stopnjeval nastope, pred tem pa je imel nekaj slabših dosežkov, tako da ni bil blizu finala. Pred tekmo v tej disciplini ni pričakoval tako dobrega rezultata kot v ponedeljek, a je vseeno upal na presenečenje.

"V tej disciplini znam presenetiti, znam pa tudi odstreljati tako, kot sem danes. Malo je bilo na silo, šele v peti in šesti seriji sem naredil tisto, kar bi moral že prej. Malo me je preganjal čas, imel sem samo še 17 minut do konca. Malo sem pohitel in so padale desetke, tako kot bi morale že prej," je po tekmi dejal izkušeni strelec slovenske ekipe.

Nastopa Pinterja in Dopliharja v Tokiu

Zdaj ga čaka premislek
Zanj so bile to že osme paraolimpijske igre. Po tekmi še ni znal povedati, ali so bile zanj tudi zadnje: "Pred Tokiem sem res že razmišljal, da bi bile te igre zadnje. A me je Polona Sladič prepričala, naj počakam vsaj še do svetovnega prvenstva. To je ne nazadnje moj način življenja, treningi, počitek in tekme. Se bom pa posvetoval tudi z domačimi, ki zaradi tega veliko žrtvujejo. Leta so tudi že tu in včasih malo ponagaja zdravje. Bomo videli."

Anej Doplihar je na cestni dirki na osvojil deveto mesto v svoji kategoriji H3. Zmagal je Rus Ruslan Kuznjecov.

Paraolimpijske igre: povzetki