Franček Gorazd Tiršek je Slovenijo vpisal na zemljevid dobitnikov medalj tudi v Tokiu. Foto: Reuters
Franček Gorazd Tiršek je Slovenijo vpisal na zemljevid dobitnikov medalj tudi v Tokiu. Foto: Reuters

To je njegova tretja zaporedna medalja na paraolimpijskih igrah v tej disciplini. Tiršek je poskrbel tudi za jubilejno 50. slovensko kolajno na paraolimpijskih igrah.

46-letnik je imel četrti izid kvalifikacij, v finalu pa je še stopnjeval svoje nastope. Vseskozi je bil v območju nosilcev medalj, na koncu je bil od njega boljši le Šved Philip Jonsson. Premagal ga je za 0,4 kroga. Bron je osvojil najboljši v kvalifikacijah, Italijan Andrea Liverani.

Gre za osmo slovensko strelsko medaljo na paraolimpijskih igrah od leta 1996 do danes. Vse so slovenski strelci osvojili pod taktirko trenerke Polone Sladič.

Tiršek po tretjem srebru: To je bila najtežje prigarana medalja

"Če bi bil še kakšen strel, bi se medalja drugače lesketala"
"Sam pri sebi sem vedel, da sem odlično pripravljen. Osredotočal sem se na ta Tokio, verjel sem vase, to sem danes tudi dokazal. Res pa je, da sem za svoje sposobnosti in znanje slabo nastopil. Če bi bil še kakšen strel, bi se tale medalja drugače lesketala. A to je šport, vrnil sem se in dokazal, da se da," je po tekmi že z medaljo v rokah razmišljal Tiršek.

V predtekmovanju je bil sicer, kot je poudaril, že v izgubljenem položaju. Toda po garaški zadnji seriji je skočil do položaja finalista. Tudi finala po lastni oceni ni začel najbolje. "Točno sem vedel, kaj delam in kaj iščem in na koncu sem našel srebrno medaljo. Vedel sem, da enkrat mora pasti odličen strel. Začutil sem se in vedel, da sem na pravi poti."

Tiršek si je po srebru privoščil japonsko večerjo

V enajsti seriji komajda ustrelil pravočasno
V finalu je za celotno slovensko odpravo v dvorani ‒ poleg strokovnega štaba strelske ekipe so v za gledalce sicer zaprtem objektu navijali člani vodstva slovenske ekipe in njegovi sotekmovalci ‒ za trenutek strahu poskrbel v 11. seriji. Takrat je namreč zelo dolgo čakal, preden je sprožil strel in le sekunda ali dve sta ga ločili od tega, da bi mu ura prekrižala načrte. A se je vse srečno izteklo, kar je po tekmi priznala tudi trenerka Polonca Sladič.

"Ni samo stresno, to je za trenerja nočna mora. Jaz ne smem dajati nobenih zvočnih signalov. Bili smo dogovorjeni, da bo pomočnica deset sekund pred koncem zavpila deset, če bo prišlo do takšnega položaja. A je bila na žalost previsoko na tribunah in se je ni slišalo. Takrat sem imela pulz 160. Če mu ne bi uspelo ustreliti, bi bila to ničla in avtomatsko osmo mesto," je najbolj stresni trenutek finala podoživela trenerka.

"Breme se je čutilo, a ga je izvrstno prenesel in oddelal. Zame eden bolj razburljivih finalov, težko najdem besede, da bi povedala, kakšen kamen se mi je odvalil od srca," je še dodala selektorka.

Paraolimpijski portret: Franček Gorazd Tiršek

Pinterju za finale zmanjkalo 1,5 kroga
Prvi strelski nastop je opravil tudi Franc Pinter. Najizkušenejši slovenski paraolimpijec je za las ostal brez finala z zračno puško stoje v kategoriji SH1 in bil na koncu deseti.

Razlike so bile majhne, saj je Pinterja na koncu od osmega mesta, zadnjega za finale, ločilo le 1,5 kroga. Na tem mestu je predtekmovanje končal Ukrajinec Andrij Dorošenko s 614,4 kroga, Pinter je bil deseti s 612,9.

"Današnja tekma je bila zame kar dobra. Prva serija je bila odlična, zadnja pa me je verjetno stala finala. Izkušnje s paraolimpijskih iger sem skušal tudi nadgraditi, a se je pojavil krč v levi nogi. V zadnji seriji pa še v desni nogi. Težko je držati ritem ob tem in streljati optimalno, tako da je rezultat pričakovan," je dejal Pinter, ki nastopa na osmih paraolimpijskih igrah.

Pinter je zelo dobro opravil predvsem tretjo in četrto serijo strelov, nekoliko slabše pa peto in šesto, čeprav je bil tudi v tej še v igri za finale, potem ko je zadel 10,9 in se prebil na osmo mesto. A sledil je en slabši strel in ga potisnil iz osmerice, kamor se do konca ni več mogel vrniti.

"Točka in pol več bi bilo dovolj za finale, v zadnji seriji sem imel možnost nadoknaditi. Znam narediti tudi dobre serije, tokrat se ni izšlo. A dal sem vse od sebe, da sem končal tekmo na tej ravni, kot sem trenutno," je o tesnem razpletu povedal 67-letni Pinter.

V Tokiu bo nastopil še v disciplini zračna puška leže, ki sicer ni njegova močnejša: "Upam, da bom te današnje izkušnje lahko prenesel še na sredo, ko me čaka tekma v kategoriji R3 leže. Čeprav sem jo bolj malo treniral, znam ustreliti in mogoče bom presenetil še sebe."

Tiršku po novem srebru padlo veliko breme iz ramen

17-letni Žnidaršič Svenšek za uvod na 16. mestu
Plavalec Tim Žnidaršič Svenšek je v svojem prvem nastopu na paraolimpijskih igrah tekmoval na 50 metrov delfin v kategoriji S6. Na predtekmovanju je končal na osmem mestu v svoji skupini, skupno pa je bil na koncu 16. Dosegel je čas 37,47. V njegovi skupini je zmagal Kitajec Vang Džigang s 30,81, ki je imel tudi skupno najboljši čas predtekmovanja.

"Čeprav nisem izboljšal svojega najboljšega časa, mi je bilo v čast sploh nastopiti na takšni tekmi in sem zadovoljen," je dejal Žnidaršič Svenšek. Ni ga zmotilo niti to, da so pred njegovo skupino dolgo čakali na uradne rezultate prve skupine, čeprav se je zaradi tega startni postopek zanj podaljšal.

"Treme ni bilo, je pa bilo tekmovalno vzdušje, ki sem ga nadzoroval, tako da sem tudi s tem zadovoljen. Za nadaljevanje pa mi je ta tekma prinesla izkušnje, zdaj vem, kaj me čaka v prihodnje," je še dejal 17-letni plavalec. V Tokiu ga čaka še en nastop, v petek na 100 metrov hrbtno.

Paraolimpijske igre: povzetek šestega dne