Damjan Lazar si želi večje vključenosti za športnike invalide. Foto: Vid Ponikvar/Sportida Foto: dostopno
Damjan Lazar si želi večje vključenosti za športnike invalide. Foto: Vid Ponikvar/Sportida Foto: dostopno

Novinar Vala 202 Luka Petrič je v zadnji oddaji Vroči mikrofon gostil Damjana Lazarja, predsednika Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenskega paralimpijskega komiteja.

Cilj: nastopiti po najboljših močeh
V Tokiu so se v torek začele 16. poletne paraolimpijske igre, na katerih bo nastopilo sedem Slovencev. Lazar si od njih želi: "Da zastopajo Slovenijo po svojih najboljših močeh, presežejo svoje dosedanje športne dosežke in se prikažejo v luči ferpleja. So ambasadorji športa za vse invalide, ki so na poti vključevanja v družbo. Oni so upanje, da so lahko kljub invalidnosti uspešni."

Sorodna novica Zagorel je tudi paraolimpijski ogenj

V začetni fazi iščejo smisel
Lazar je predstavil tudi pomen uspeha na teh igrah za financiranje športa invalidov: "Naš sistem je prilagojen športu neinvalidov. Gre za enake pravice in višine nagrad. Nekoliko pa smo zadaj pri umeščanju v športne razrede." Nekateri športniki invalidi pogosteje menjajo športe, kar je predsednik pojasnil: "V začetni fazi iščejo motiv in smisel. Dajemo jim možnost, da se preizkusijo v več športih. Nam je pomembno, da najdejo napredek v tistem športu, ki si ga najbolj želijo. Potem lahko dosežejo vrhunske izide."

Dostopnost je še omejena
Število slovenskih udeležencev na paraolimpijskih igrah ni prav veliko. Damjan Lazar pravi: "Konkurenca je neizprosna. Slovenija ustvarja razmere za vrhunski šport šele v zadnjih nekaj letih. Razvite države so mnogo pred nami. Celoten sistem pri nas še ne funkcionira, težave imamo namreč pri vključevanju invalidov na lokalni ravni. Želeli bi si, da bi bila vstopna točka dostopnejša. Še vedno nimamo dovolj posebne opreme, ki bi jo lahko uporabljali, dostopnost objektov je še vedno omejena. Težave so tudi v sistemu strokovnega kadra. Velika anomalija pa se pojavlja tudi v tem, da naš sistem temelji na invalidskih organizacijah, te pa nimajo strokovnega kadra s področja športa, ker izvajajo pretežno socialne programe."

Vabljeni k poslušanju celotne oddaje (kliknite na spodnjo sliko), v kateri se predstavi tudi vsa slovenska sedmerica, ki bo nastopila v Tokiu.