Slovensko ekipo je na stadion popeljal Dejan Fabčič, ki bo nastopil v lokostrelstvu. Foto: MMC RTV SLO
Slovensko ekipo je na stadion popeljal Dejan Fabčič, ki bo nastopil v lokostrelstvu. Foto: MMC RTV SLO

Po kratki uvodni umetniški točki so se v mimohodu predstavile vse države udeleženke. Med 162 je bila tudi Slovenija, ki ima tokrat sedem predstavnikov. Sledil je bogat umetniški program, s katerim so prireditelji predstavili tudi pomen enakovrednosti v družbi in sprejemanja drugačnosti. Sledila sta prisega športnikov in dvig paraolimpijske zastave.

Spektakel na odprtju paraolimpijskih iger ni izostal

Potem ko je 8. avgusta na stadionu v Tokiu ugasnil olimpijski ogenj, ga je za dva tedna zamenjal paraolimpijski. Plamenica je v teh dneh končala pot po Japonski, na slavnostnem odprtju pa je nato plamen paraolimpijskega gibanja zažarel na osrednjem športnem objektu japonske prestolnice.

Igre v Tokiu bodo naslednjih 12 dni združevale 4537 športnikov iz 22 različnih panog. Med njimi sta novi badminton in tekvondo, skupno bo različnih kategorij po disciplinah, v katerih bodo delili medalje, 539.

Prisoten tudi Thomas Bach

V Tokiu bodo potekale 16. poletne igre paraolimpijcev. Foto: Reuters
V Tokiu bodo potekale 16. poletne igre paraolimpijcev. Foto: Reuters

Poleg cesarja Naruhita in predsednika Mednarodnega paraolimpijskega komiteja Andrewa Parsonsa je na slovesnem odprtju sodeloval tudi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Thomas Bach. Nemca pred petimi leti ni bilo na odprtju poletnih paraolimpijskih iger v Riu.

"Ne morem verjeti, da smo končno tukaj. Naredili smo nemogoče, a eden najpomembnejših športnih dogodkov se bo začel. Te igre bodo znanilec sprememb ne le v tej državi, ampak po vsem svetu. Vsak med nami lahko vsak dan prispeva k spremembam v družbi. Športniki nikoli niso izgubili upanja, danes pa smo na tem stadionu in to dokazuje našo moč," je v nagovoru povedal Parsons.

"Iz vsega srca vas pozdravljam v Tokiu. Zelo smo si prizadevali, da bi lahko izvedli te igre. Tudi zaradi navdiha, ki ga lahko prinesete vsem nam. Upam, da bo Tokio 2020 pustil vsem nam nekaj posebnega in da si ga ne bomo zapomnili samo zaradi koronskih ukrepov," je športnikom dejala predsednica organizacijskega komiteja iger Seiko Hašimoto.

Nosilec zastave Fabčič: Počutil sem se fantastično
Namiznotenisač Trtnik prvi izmed Slovencev v boj na paraOI

Otroci na tribunah
Za razliko od olimpijskih iger bo lahko športne boje s tribun spremljalo približno 130.000 otrok iz regije v okviru različnih šolskih programov. Slavnostno odprtje je sicer potekalo pred praznimi tribunami. V Tokiu še vedno veljajo izredne razmere.

Sorodna novica Paraolimpijske igre na RTV SLO: za uvod v torek prenos odprtja iger

Prvi bo nastopil Luka Trtnik
Tekmovanja se bodo začela v sredo, prvi Slovenec na paraolimpijskih prizoriščih pa bo namiznoteniški igralec Luka Trtnik, ki ga čakajo kvalifikacije. Trtnik spada v skupino popolnih novincev v slovenski odpravi. V njej sta še kolesar Anej Doplihar in plavalec Tim Žnidaršič Svenšek. Doplihar je morda kar nekoliko nepričakovano dobil priložnost že v Tokiu, potem ko je bolj meril na Pariz 2024. Trtnik in Žnidaršič Svenšek pa sta do svojih prvih iger prišla s posebnima vabiloma prirediteljev, za katera je zaprosila slovenska krovna zveza za šport invalidov.

Fabčič že v tretjem športu
Na strani izkušenih v slovenski vrsti sta strelca Franc Pinter, ki ga čaka že osmi nastop na igrah, ter Franček Gorazd Tiršek, dobitnik srebrnih medalj z iger v letih 2012 in 2016. Dejan Fabčič bo tretjič nastopil na igrah, a tokrat že v tretji športni panogi, lokostrelstvu. Med izkušene je mogoče šteti tudi atleta Henrika Planka, ki je na igrah nastopal že v letih 2008 in 2012, v Riu pa ni bil med udeleženci.

V slovenski ekipi so pred igrami zadržano optimistični. Medalje ne napovedujejo na glas, predvsem za novince v Tokiu pa velja, da bodo letošnji nastopi bolj nabiranje izkušenj za naslednje igre čez tri leta.

Začele so se paraolimpijske igre
Mimohod slovenske reprezentance
Prižig paraolimpijskega ognja
Pogovor z Darkom Đurićem ob začetku paraolimpijskih iger