Benjamin Savšek. Foto: Nina Jelenc
Benjamin Savšek. Foto: Nina Jelenc

Zaradi privajanja na olimpijsko progo, časovne razlike in podnebne razmere so se proti deželi vzhajajočega sonca odpravili že danes.

Kajakaši in kanuisti z južne strani Alp tradicionalno sodijo v krog favoritov za odličja na olimpijskih igrah. Doslej je to na zadnjih igrah 2016 v Riu de Janeiru uspelo Petru Kauzerju in 20 let pred tem tudi Andražu Vehovarju.

Tokrat med kandidate za kolajne zanesljivo sodijo dvakratni svetovni prvak kajakaš Kauzer, ki bo septembra dopolnil že 38 let, trikratni evropski prvak Benjamin Savšek in svetovna prvakinja med kajakašicami Eva Terčelj. Kozorogova se bo predvsem borila za finale in nato upala na čim boljši razplet.

Že četrtič se na igre odpravlja Kauzer. "Cilji so jasni. To je boj za kolajno, saj tukaj česa skrivati. Na moji strani so izkušnje, lažje pa bo tudi zato, ker jo že imam," pravi Kauzer, eden najizkušenejših tekmovalcev v svetovni eliti.

Forma je dobra, kar je letos nazadnje dokazal na evropskem prvenstvu z bronastim odličjem. Za igre bosta zato pomembna le še spoznavanje s progo v Tokiu in prilagoditev koronskim razmeram na Japonskem, kjer so ukrepi za zajezitev širjenja virusa zelo strogi in tudi zato bo kakšen dan prilagajanja prišel še kako prav.

S 34 leti med izkušene sodi tudi Benjamin Savšek, ki že ima olimpijski finalni izkušnji iz Londona 2012 in Ria 2016. Prav zadnja leta v karieri so njegova najuspešnejša, saj se je med letoma 2015 in 2020 kar trikrat povzpel na evropski prestol, formo pa je tik pred Tokiem potrdil s tretjima mestoma na svetovnih pokalih na Češkem in v Nemčiji.

"Vem, da sem sposoben doseči vrhunski rezultat, a čaka me težka naloga, zato so vse misli že usmerjene v olimpijski nastop. Upam, da bo na moji strani tudi kanček sreče in da mi uspe uresničiti svoje cilje," je odkrit tudi Savšek, ki priznava, da je vloga favorita tudi breme.

"S tem se niti nočem ukvarjati. Želim si le odpeljati svojo vožnjo tako, kot znam, vem pa, da pričakovanja so in s tem tudi pritiski. Tudi sam želim kolajno in upam, da se bom po tekmi veselil," je za STA povedal Savšek, ki dodaja, da je v letošnji sezoni vesel, da je kljub pandemiji covida-19 vsaj tekmovalni razpored normalen in s tem zagotovljeni dobra priprava in primerjava s tekmeci.

Morda najbolj vroče slovensko orožje na igrah bo Eva Terčelj, aktualna svetovna prvakinja in evropska podprvakinja. "Najprej se želim navaditi na progo, saj je specifična. Potem bomo videli, kam me bo to prineslo," pa odgovarja 29-letna Terčeljeva, ki izpostavlja, da se je na zadnjih letih naučila nastopati na velikih tekmovanjih, kar dokazujejo njena odličja.

"Olimpijske igre so zame nov mejnik, a verjamem vase in moram ostati sproščena. S kolajnami sem sebi dokazala, da sem sposobna to doseči, in dobila motiv, da se to nadaljuje. Tega ne jemljem samoumevno in veliko dela me še čaka. Do nastopa je tri tedne, a za zdaj sem zadovoljna," še pravi Terčeljeva, ki je s slovensko ekipo pred dvema letoma že nastopala na tokijski progi, prvo olimpijsko izkušnjo pa je doživela že leta 2012 v Londonu. "Proga v Tokiu je precej drugačna od tiste v Tacnu. Razlike so, a s pravim pristopom je mogoče vse."

Tudi slovenske kanuistke se počasi, a vztrajno bližajo svetovnemu vrhu. Olimpijsko priložnost bo tako prvič dobila 24-letna Alja Kozorog. Za mlado Primorko velja, da v nasprotju z reprezentančnimi kolegi lahko nastopa popolnoma sproščeno. Njen cilj bo olimpijski finale, a niti ta ni imperativ. V letošnji sezoni se ji med finalistke namreč še ni uspelo prebiti, zato lahko na igrah nastopa popolnoma sproščeno.

Vroči orožji pa bo imela slovenska zveza v Tokiu tudi v drugem tednu iger, ko bodo nastopali mirnovodaši. V širši krog najboljših se namreč uvrščata tudi Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman.