Jan Ločnikar je izpolnil pričakovanja na domačem mladinskem prvenstvu. Foto: MMC RTV SLO
Jan Ločnikar je izpolnil pričakovanja na domačem mladinskem prvenstvu. Foto: MMC RTV SLO

Predzadnji dan prvenstva je za navdušenje v slovenski ekipi in med navijači poskrbel Jan Ločnikar. Celjan je namreč v mladinski konkurenci kajakašev osvojil bronasto kolajno.

Na savskih brzicah so danes slovenski slalomisti osvojili jubilejno 50. kolajno z mladinskih svetovnih prvenstev, sicer četrto ta teden v Tacnu. Glavna vloga je tokrat pripadla Ločnikarju, ki je v mladinski konkurenci dosegel največji posamični uspeh kariere do zdaj.

Tekmovalcu, ki je bil blizu kolajni že lani na evropskem mladinskem prvenstvu v Krakovu, je na domačem svetovnem prvenstvu uspelo osvojiti dve kolajni. Že uvodni dan tekmovanj je bil skupaj z Urbanom Gajškom in Jakobom Šavlijem svetovni mladinski prvak v ekipni konkurenci, k temu uspehu pa je zdaj dodal še posamičen bron.

Na progi je bil zelo hiter, saj mu je kljub dotiku uspelo osvojiti kolajno. Tekmovalca, ki sta bila uvrščena pred njim, sta s progo opravila brez dodatnih kazenskih sekund. Svetovni mladinski prvak je postal Francoz Titouan Castryck, srebro pa si je priveslal Čeh Martin Rudorfer.

"Zelo sem vesel, glede na to, da je to moja prva medalja z večjih tekmovanj. Z rezultatom sem zelo zadovoljen, lepo je domov prinesti dve kolajni. Vožnja ni bila perfektna, veliko bi se dalo izboljšati. Ena vrata sem udaril, kar pomeni, da sem dobil pribitek dveh sekund. Popravil bi lahko tudi linije, da bi čoln bolj tekel, ampak v finalu se lahko vse zgodi," je povedal Ločnikar.

Tretji je bil že po polfinalu, in ko je priveslal v cilj finalne vožnje, je končal na tretjem mestu. Zgoraj sta bila še dva tekmovalca, tako da je slovenski reprezentant nestrpno čakal na končni razplet tekme: "Bilo je kar težko. Res sem bil nervozen." Po uspehu je dodal še: "Dobil sem samozavest, da to lahko naredim, in poskušal bom to storiti tudi na evropskem prvenstvu v Solkanu."

Njegov dosežek je s sedmim mestom v finalu dopolnil Urban Gajšek, Jakob Šavli je bil 13.
Med mladinkami je v finalu kajakašic veslala Ula Skok. Hči našega nekdanjega vrhunskega slalomista Janeza Skoka je na domačem terenu v svoji prvi sezoni v mladinski reprezentanci priveslala na deveto mesto. Helena Domajnko in Sara Belingar sta bili 13. in 14. Naslov svetovne mladinske prvakinje si je priveslala Američanka Evy Leibfarth, ki bo iz Ljubljane odpotovala na olimpijske igre v Tokiu.

Popoldne so v akcijo stopili še kanuistke in kanuisti do 23 let. V finale se je uvrstila le Eva Alina Hočevar, ki je imela visoke cilje, ki pa so tokrat splavali po Savi. Razočaranje ob prihodu v cilj je bilo veliko, čeprav je v svoji prvi sezoni med mlajšimi članicami, kjer tekmujejo tudi dobitnice kolajn s članskih prvenstev, dosegla osmo mesto.

Zunaj finala je ostala članska evropska prvakinja iz leta 2019 Čehinja Gabriela Satkova. V isti konkurenci je veslala tudi Lea Novak in bila na koncu 24. Svetovna prvakinja med kanuistkami do 23 let je postala Britanka Bethan Forrow.

V konkurenci kanuistov med mlajšimi člani so vsi trije slovenski predstavniki obstali v polfinalu. Urh Turnšek je bil 18., Nejc Polenčič 19., Juš Javornik pa 22. Za dvojno francosko slavje sta poskrbela Nicolas Gestin in Jules Bernardet.

V nedeljo se bo svetovno prvenstvo za mladince in mlajše člane končalo s tekmami v ekstremnem slalomu na divjih vodah, ki sta novi disciplini. Leta 2024 bo ta disciplina tudi del olimpijskih iger v Parizu.

Jan Ločnikar tretji na mladinskem svetovnem prvenstvu