Kohei Učimura je obstal že v kvalifikacijah. Foto: AP
Kohei Učimura je obstal že v kvalifikacijah. Foto: AP

V mnogoboju je najboljši domači adut Daiki Hašimoto pred svetovnim in evropskim prvakom, Rusom Nikito Nagornijem.

Na uvodu olimpijskih gimnastičnih bojev v Tokiu sta v kvalifikacijah obstala dva olimpijska prvaka. Domači adut Kohei Učimura, ki je osvojil vse naslove v mnogoboju na OI in svetovnih prvenstvih med letoma 2009 in 2016, je tokrat nastopil le na drogu. A po veliki napaki med sestavo je že jasno, da je tokrat ostal brez kolajne.

Dvakratni zaporedni olimpijski prvak (2012, 2016) v kraljevski disciplini, skupno pa trikratni, je že pred časom napovedal, da bo zaradi težav s poškodbo rame lahko nastopil le na enem orodju. Na drogu pa se Učimuri tokrat nastop ni posrečil, tako da je z oceno 13,866 točke po padcu ostal zunaj finala.

Kralj Kohei, kot v gimnastičnih krogih označujejo japonskega telovadca, ki velja za enega najboljših v zgodovini tega športa, ima deset naslovov svetovnega prvaka. Prvi mnogobojski naslov je osvojil leta 2009, nato pa nanizal rekordnih šest zaporednih.

Ta teden je Učimura, ki je nastopil na svojih četrtih OI, po treningih sicer dejal, da se dobro počuti: "Res uživam na teh igrah, saj so le na domačih tleh. Tu je občutek res najboljši."

V olimpijsko zgodovino se je zapisal v Riu 2016, ko mu je kot prvemu telovadcu v 44 letih uspelo ubraniti mnogobojsko krono. Ob tem je v Braziliji do olimpijskega naslova na ekipni tekmi popeljal tudi japonske telovadce.

Po igrah v Riu je imel veliko težav s poškodbami, zato je že svojo uvrstitev v Tokio 2020 v kvalifikacijah 2019 na SP označil za "pravljico".

Telovadec, ki je zase nedavno dejal, da je "starodavni fosil", je opustil vadbo na petih orodjih in se za OI posvetil le drogu.

Brez boja za odličja je ostal še en specialist na drogu, nekdaj paradnem orodju Aljaža Pegana, Nizozemec Epke Zonderland. Petintridesetletnik, ki je bil na tem orodju v Londonu 2012 olimpijski prvak in ima tudi tri naslove svetovnega prvaka, je po razočaranju na OI že napovedal konec kariere.

"Enostavno ne morem več trenirati na tako visoki ravni, telo mi več ne dopušča takšnih naporov. To je bil moj maksimum. Je, kar je. Imam mešane občutke. Vajo sem prikazal kar lepo. To je lep način za konec kariere," je dejal.

Hašimoto je v kraljevski disciplini mnogoboju - seštevek nastopov na parterju, konju z ročaji, krogih, preskoku, bradlji in drogu - dobil kvalifikacije v novi dvorani Ariake z 88,531 točke. Na drugem mestu mu sledi Nagornij (87,897), tesno za njim je še Kitajec Xiao Ruoteng (87,732).

"Na igre smo se prišli borit za naslov prvakov. Tekmece zelo spoštujemo. Zavedamo se, da nas čaka še veliko dela," je po uspešnih kvalifikacijah dejal Nagornij.

Gimnastična tekmovanja v Tokiu bodo potekala naslednjih enajst dni. Danes so se telovadci merili v kvalifikacijah za mesta v ekipnem finalu, finalu mnogoboja najboljših 24 ter finalih po orodjih, kamor se uvrsti najboljših osem specialistov.