Kristjan Čeh se je letos povsem približal 70-metrski znamki. Foto: www.alesfevzer.com
Kristjan Čeh se je letos povsem približal 70-metrski znamki. Foto: www.alesfevzer.com

Tekmoval bo drugi dan prvenstva. V gorenjski prestolnici se bodo nastopi v soboto začeli ob 18. uri, v nedeljo pa ob 16.00.

To bo tudi pregledna tekma pred nastopom slovenske reprezentance na ekipnem evropskem prvenstvu v Stari Zagori v Bolgariji 19. on 20. junija, kjer si želi ekipa znova uvrstiti v prvo ligo.

Obenem pa bo DP tudi nova priložnost za doseganje sicer zelo zahtevnih norm za olimpijske igre v Tokiu. Doslej so jih izpolnili Čeh, srebrna na marčevskem dvoranskem evropskem prvenstvu Tina Šutej v skoku s palico, na 3000 m zapreke Maruša Mišmaš Zrimšek in na 200 m Maja Mihalinec Zidar.

Realno ima precej možnosti, da se uvrsti na OI tudi Luka Janežič na 400 m. Je na 21. mestu po posebnem točkovanju svetovne atletske zveze za nastop (kvota za nastop na 400 m je 48 posameznikov). Vodičan bo po lažjih težavah s poškodbo prvič v sezoni na prostem tekmoval prav v Kranju.

V trenutni kvoti za OI sta tudi na 400 m Anita Horvat, ki je 43. (kvota za nastop 48), in v skoku v višino Maruša Černjul, ki je 31. (kvota za nastop 32). Neja Filipič je v troskoku 40. (kvota za nastop 32), vendar je že dokazala, da ima realno možnost, da doseže normo.

Povsem blizu svojemu slovenskemu rekordu (1:46,00) je bil na tekmi v Göteborgu na Švedskem na začetku tedna tudi na 800 m Žan Rudolf, najboljši znamko je zgrešil za osem desetink. Jan Vukovič pa je na isti dan in prav tako na dva stadionska kroga v italijanskem Coneglianu na petim mestu tekel 1:47,02 in se uvrstil na tretje mesto slovenske večne lestvice. Norma za OI pa je kar 1:45,20.

Na DP-ju bo sicer nastopila velika večina najboljših predstavnikov in predstavnic pri nas v kraljici športov, manjkala bo trojica, ki se je letos poskusila na maratonih. Na 22. evropskem pokalu v teku na 10.000 m bodo v soboto v Birminghamu v Veliki Britaniji nastopili Mitja Krevs ter Primož Kobe in Neja Kršinar; slednja sta neuspešno lovila maratonsko normo za OI.