V petek bo v Tokiu zagorel olimpijski ogenj. Kakšna bo slovesnost ob odprtju iger, lahko le ugibamo. Foto: Reuters
V petek bo v Tokiu zagorel olimpijski ogenj. Kakšna bo slovesnost ob odprtju iger, lahko le ugibamo. Foto: Reuters

V Tokiu vladajo izredne razmere, gledalcev na tekmovanjih ne bo, na odprtju bodo le povabljeni gostje, med njimi japonski cesar Naruhito, ki je obenem častni predsednik organizacijskega odbora olimpijskih in paraolimpijskih iger in bo uradno odprl tekmovanje. Med svetovnimi voditelji naj bi slovesnosti prisostvovala tudi prva dama ZDA Jill Biden in francoski predsednik Emmanuel Macron.

Organizatorji so glede podrobnosti, kako bo potekalo odprtje, skrivnostni. Utrinki z vaj, ki so jim bili priča nekateri prebivalci Tokia, kažejo na visokotehnološko predstavo, ki vključuje veliko brezpilotnih letalnikov. Pripravo uvodne slovesnosti je zaznamovalo nekaj škandalov. Danes je kreativni direktor uvodnega šova Kentaro Kobajaši dobil nogo. Razlog? Incident izpred več deset let, ko se je režiser v komičnem skeču norčeval iz holokavsta. "Izkazalo se je, da je uporabljal neprimeren jezik in se norčeval iz tragičnih dogodkov naše zgodovine," je dejala predsednica organizacijskega odbora Seiko Hašimoto.

Kobajaši, znana gledališka osebnost na Japonskem, se je v izjavi za javnost opravičil za svoja dejanja in zloglasni skeč opisal kot "zelo neprimeren".

Pred časom je odstopil tudi skladatelj za uvodno slovesnost Keigo Ojamada, potem ko so se na spletu pojavili posnetki, da se je v šolskih dneh norčeval iz invalidnih otrok. 52-letni Ojamada, ki je med umetniki znan tudi pod vzdevkom Cornelius, se je prav tako opravičil.
Že marca je odstopil kreativni direktor uvodne in sklepne slovesnosti Hiroši Sasaki, potem ko je za močnejšo komičarko dejal, da je "videti kot pujs".

Osrednja točka slovesnosti je prižig olimpijskega ognja, ki bo sklenil štafetno potovanje bakle, ki se je začelo pred 16 meseci in je naletelo na več ovir. Potem ko je marca lani na slovesnosti brez gledalcev v grški Olimpiji v Grčiji zagorel plamen, je ta komaj pristal na Japonskem, ko so olimpijske igre zaradi koronske pandemije preložili za leto dni.

Pot olimpijske bakle so nato vnovič odprli marca. Vendar pa je bila skoraj polovica predvidenih prizorišč umaknjena z javnih cest ali drugače spremenjena zaradi skrbi zaradi koronskih okužb, prav tako so navijačem prepovedali obisk ob prihodu ognja v Tokio.

Zaskrbljenost zaradi virusnih okužb med Japonci ostaja zelo velika. V sredo je bilo v Tokiu 1832 novih okužb, kar je največ po januarju. Strokovnjaki ocenjujejo, da se bo število v začetku avgusta povzpelo na 2600.