"Odločitev je bila nujna, da zagotovimo varno izvedbo iger," je v videosporočilu udeležencem iger povedal Bach. Ob tem je dodal: "Upam, da smo si enotni, da je najpomembnejše, da igre bodo."

V Tokiu so konec tedna že četrtič razglasili izredne razmere zaradi pandemije covida-19 in posledično s tekmovanj izključili vse gledalce. V mestu število okužb s koronavirusom namreč vnovič strmo raste, zato bo zdaj, kot kaže, igre v živo lahko spremljalo le nekaj gledalcev na prizoriščih, ki jih bodo gostila druga mesta.

A tudi drugje se zapleta. Na otoku Hokaido so se odločili, da gledalcev ne bo. To bo na stadionih, ki bodo gostili moški in ženski turnir v nogometu. Doslej je veljalo, da bo na stadionih lahko po 10.000 gledalcev, po najnovejši odločitvi pa bodo tekmovanja potekala pred praznimi tribunami. Eden od razlogov je ta, da je navijačem tako rekoč nemogoče prepovedati, da bi na stadion pripotovali iz Tokia, kjer imajo krizne razmere.

Že pred tem so na Hokaidu pozvali navijače, naj ob robu cest ne spremljalo maratona, tekmovanj v hitri hoji in kolesarskih dirk. Iz varnostnih razlogov bodo navijači manjkali tudi v parku Musashinonomori, kjer bo središče kolesarskih dirk. Za zdaj si gledalce zato obetajo le v prefekturah Mijagi, Fukušima in Šizuoka.