Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Kot so pojasnili pri krovni olimpijski organizaciji, gre za predlog prirediteljev olimpijskih iger čez pet let v Italiji. Izvršni odbor MOK-a ga bo posredoval skupščini, obravnavali ga bodo na zasedanju pred bližnjimi igrami v Tokiu.

Če bo predlog uspešen, bo turno smučanje doživelo premiero na OI. Tekmovanja v turnem smučanju so že izvedli na lanskih olimpijskih igrah mladih v Lozani.

Po predlogu prirediteljev iger v Milanu in Cortini leta 2026 bi v novi panogi podelili pet kompletov medalj: v posamičnih in sprinterskih tekmah za moške in ženske ter v mešani štafeti.

Pri MOK-u so poudarili, da bi v novi panogi skupno nastopilo 48 tekmovalcev, ki jih bodo vključili v obstoječo predlagano kvoto 2900 nastopajočih na igrah, pobudo pa so sprejeli zaradi priljubljenosti turnega smučanja v tem delu Italije, obenem pa je to tudi priložnost za širjenje priljubljenosti športa zunaj lokalnega okolja.

Pomemben prispevek pri nižanju stroškov in skrbi za okolje pa pomeni tudi dejstvo, da zaradi nove panoge ne bo treba graditi dodatnih športnih objektov, so še pojasnili pri krovni olimpijski organizaciji.