Peter Kauzer je najhitreje opravil s prvo progo. Foto: Aleš Fevžer
Peter Kauzer je najhitreje opravil s prvo progo. Foto: Aleš Fevžer
13 slovenskih čolnov uspešnih v kvalifikacijah Tacna

Kot običajno je najštevilčnejša konkurenca med kajakaši, saj se je na prvo progo podalo kar 71 tekmovalcev. Vsi štirje Slovenci pa so se uvrstili med najboljših 40, ki so si zagotovili napredovanje. Peter Kauzer je že v prvi dosegel najhitrejši čas, Martin Albreht je bil 6., Janoš Peterlin 26., Simon Brus pa 28.

Kauzer: V soboto bo potrebno pokazati več
"V drugi vožnji mi je šlo malo bolje kot v prvi, a čeprav zdaj nisem ponavljal tistih napak, ki sem jih delal v prvi, sem slabo odpeljal nekatere dele, ki sem jih v prvi vožnji dobro. Tako da sta bili to dve povprečni vožnji. Jutri bo treba pokazati več, danes je bilo pomembno uvrstiti se naprej v polfinale in imeti čim boljše izhodišče, da potem lahko dlje spiš. Danes se bom dobro spočil. Da se odpeljati še hitreje, okrog 93 ali 94 sekund, sploh zdaj, ko sem v boljši formi, kot sem bil v prvem delu sezone, so pa roke tudi že malo trde. Proga danes sicer ni bila postavljena najbolj po mojem okusu, želel bi si drugačno," je po tekmi povedal Kauzer.

Božič varčeval moči za dvosede
Med kanuisti so bili v kvalifikacijah uspešni Luka Božič (6. čas kvalifikacij), Anže Berčič (8.) in Benjamin Savšek (12.). Najhitrejši je bil Američan Casey Eichfeld. Vsi Slovenci so bili že po prvi vožnji v prvi deseterici. Ker je bilo jasno, da se bo Božič (2. čas prve vožnje) zagotovo uvrstil v polfinale trideseterice, je izpustil drugo vožnjo, saj hrani moči za popoldanske kvalifikacije v dvosedih.

Vse kanuistke samodejno v polfinalu
Na štartu je bilo le 18 kanuistk, zato so bile vse že uvrščene v polfinale. S tacenskimi brzicami je sicer najhitreje opravila Britanka Kimberley Woods. Nastopili sta dve Slovenki, Nina Bizjak je dosegla 11. čas, Alja Kozorog pa 14.

Terčeljeva deveta, Kragljeva deseta
Med najboljšo deseterico sta se uvrstili tudi kajakašici Eva Terčelj in Urša Kragelj, ki sta bili deveta oziroma deseta, s 30. mestom pa je polfinalni nastop ujela Ajda Novak.

V kvalifikacijah sta bila neuspešna le dvojec Jakob Jeklin - Niko Testen in Peter Žnidaršič - Luka Žganjar.

V soboto se bodo polfinali začeli ob 8.45 s polfinali kanuistov, sledili jim bodo kajakaši, nato še kanuistke, finalne vožnje pa bodo na sporedu ob 12.15. Posamičnim tekmam bodo sledile še ekipne v teh kategorijah.

13 slovenskih čolnov uspešnih v kvalifikacijah Tacna