Summer McIntosh je lani na svetovnem prvenstvu v Budimpešti dobila štiri medalje. Summer bo 17. rojstni dan dopolnila poleti. Foto: EPA
Summer McIntosh je lani na svetovnem prvenstvu v Budimpešti dobila štiri medalje. Summer bo 17. rojstni dan dopolnila poleti. Foto: EPA

16-letna Kanadčanka je s tem kar za 32 stotink sekunde popravila rekord Avstralke Ariarne Titmus, dosežen maja lani na avstralskem prvenstvu.

Prav lanski rekord Avstralke je bil eden najodmevnejših dosežkov v svetu plavanja, saj je ona takrat za šest stotink sekunde izboljšala šest let star rekord Američanke Katie Ledecky z olimpijskih iger v Rio de Janeiru.

Malo plavalk pod štirimi minutami
Summer McIntosh
je osebni rekord izboljšala za več kot tri sekunde. Z dosežkom 3:59,32 z lanskih iger Commonwealtha v Birminghamu je bila četrta plavalka v zgodovini, ki je 400-metrsko razdaljo v 50-metrskem bazenu preplavala v manj kot štirih minutah. Ob že omenjenih v to elitno druščino spada le še dolgoletna tekmica Sare Isaković Italijanka Federica Pellegrini.

Kanadska najstnica je že na lanskem svetovnem prvenstvu na tej razdalji osvojila srebrno medaljo, kjer jo je ugnala le Katie Ledecky, takrat pa je prvič prebila mejo štirih minut. Temu je dodala zlati medalji na 200 m delfin in 400 m mešano.

Ni pričakovala rekorda
"Po pravici povedano, danes nisem pričakovala, da lahko priplavam rekord. A kot vidite, nikoli se ne ve. Plavanju sem v zadnjih letih posvetila življenje. Želim doseči največ, kar lahko. Seveda pa so ti dosežki nepričakovani. Tega nisem pričakovala še nekaj let. Res noro," je bila vesela nova svetovna rekorderka.

Svetovni rekord 16-letnice na 400 m prosto