Pia Babnik se veseli velikega uspeha. Foto: www.alesfevzer.com
Pia Babnik se veseli velikega uspeha. Foto: www.alesfevzer.com

Pia Babnik, ki je pred turnirjem zasedala 457. mesto na svetovni računalniški lestvici, je do zmage prišla na prvi luknji razigravanja. Premagala je branilko naslova, 25-letno Angležinjo Annabel Dimmock.

Ljubljančanka je vse tri runde turnirja odigrala pod parom igrišča. Prvi dan je igrala 69 udarcev, drugi in tretji po 70, končala pa je s skupnim izidom -4 oziroma 209 udarci.

To je edinstven uspeh na preizkušnji Ladies European Tour, saj je Pia Babnik letos najmlajša udeleženka druge najbolj elitne turneje za profesionalke na svetu, hkrati pa je bil to šele njen deveti nastop na turnirjih te evropske serije.

Do prvenca je imela tri uvrstitve med prvih deset, vključno s petim mestom pred slabim mesecem v Južnoafriški republiki.

Pia Babnik z očetom Alešem Babnikom.Foto: www.alesfevzer.com
Pia Babnik z očetom Alešem Babnikom.Foto: www.alesfevzer.com

"Uvrstitev na OI je jagoda na torti"
"Potem ko sem na jugu Afrike za las zgrešila zmago, sem vedela, da ni daleč čas, ko bom stopila tudi na najvišjo stopničko. Prejšnji turnir v Italiji mi ni uspel, tu ob Ženevskem jezeru pa sem uživala vsak trenutek," je uvodoma za STA povedala Babnikova. "Pred zadnjima dvema luknjama zadnje runde sem si dejala, da moram doseči dva birdieja (udarca pod parom luknje op. a.) in končati turnir v velikem slogu. Uspelo mi je in tudi v razigravanju nisem podvomila v uspeh. Na prvi dodatni luknji sem s prvim udarcem na paru 5 žogico poslala 306 metrov daleč, tako da sem na zelenico igrala z železom 7. Sledila sta še dva udarca s putterjem in ko je tekmica zgrešila svoj četrti udarec, je sledilo veliko slavje. Zmaga je fantastičen dosežek, na katerega sem čakala celo življenje, uvrstitev na olimpijske igre pa je le še jagoda na torti," je dodala mlada Ljubljančanka.

V Tokio po medaljo
Ponosen in vesel je bil seveda tudi njen oče, trener in caddie (tisti, ki niso palice op. a.) Aleš Babnik. "Navdušila me je predvsem njena odločnost in samozavest. Čeprav je imela v razigravanju nasproti veliko bolj izkušeno igralko, branilko naslova, je prišla do mene in mi rekla, 'ne skrbi, zmagala bom'. Res je v izjemni formi, predvsem pa se pozna delo, ki smo ga na moči opravili med zimo. Pia je zdaj igralka z najdaljšim udarcem v evropski seriji. Užitek jo je gledati in prepričan sem, da bo takšnih in večjih zmag še veliko. Po zmagi tu v Franciji sva takoj dejala, da greva v Tokio po medaljo," je za STA dejal Aleš Babnik.

Belačeva se je močno približala vozovnici za Tokio

S temi uvrstitvami, predvsem pa z zmago, bo v ponedeljek na novi Rolexovi lestvici napredovala pod 400. mesto, ki zagotavlja igranje na olimpijskem turnirju.

Korak do OI tudi Ana Belac
Blizu uvrstitve v Tokio je tudi 24-letna Portorožanka Ana Belac, zmagovalka lanske turneje Symetra v ZDA, ki bo v zgodovino zapisana kot prva Slovenka z zmago med profesionalkami. Belačeva, ki je slavila zmago lani oktobra na igrišču Pinehurst v Severni Karolini, je trenutno 413. na lestvici.

Igralke bodo točke za nastop na OI lahko zbirale do konca junija.

Na turnirju ob Ženevskem jezeru je igrala tudi tretja slovenska igralka Katja Pogačar, ki pa se z izidom +11 ni prebila v rez oziroma finalni dan. Zasedla je 78. mesto.