Ana Belac je vse bližje olimpijskim igram. Foto: www.alesfevzer.com
Ana Belac je vse bližje olimpijskim igram. Foto: www.alesfevzer.com

S tem je dokazala, da sodi med najboljše igralke na svetu, hkrati pa se je močno približala uvrstitvi na olimpijske igre v Tokiu.

24-letna Belačeva je bila po dveh dneh celo na drugem mestu in na pragu senzacionalnega uspeha, saj je bil to šele njen tretji nastop na turnirjih LPGA. Tretji dan je odigrala nekoliko slabše, zdrsnila po razpredelnici, zadnjo rundo pa je znova odigrala pod parom igrišča v Williamsburgu in prišla do najboljše uvrstitve v karieri med svetovno elito.

Z rezultati 70-67-74-70 oziroma z 281 udarci ali skupno tremi udarci pod parom igrišča je lanska zmagovalka drugorazredne turneje Symetra zaslužila slabih 15.000 dolarjev. Ob tem je prejela zajetno število točk za svetovno lestvico, ki je glavno merilo za uvrstitev igralk na olimpijski turnir.

Belačeva je bila pred turnirjem Pure Silk v ameriški zvezdni državi Virginia na 514. mestu na svetu, ob objavi nove razpredelnice pa se ji obeta skok do okoli 450. mesta.

V boju za olimpijske igre kar tri Slovenke
Slovenija ima tako v igri za nastop na OI v Tokiu kar tri igralke. 17-letna Pia Babnik je 448. igralka sveta, Katja Pogačar pa 552. Na olimpijskem turnirju lahko Slovenijo zastopata dve igralki, za uvrstitev med 60 udeleženk OI pa se bodo morale omenjene tri v naslednjem mesecu prebiti do okoli 400. mesta.

Glede na to, da se golfska lestvica spreminja podobno kot na primer teniška, kar pomeni, da zajema rezultate daljšega, večletnega obdobja, imata za preboj na Japonsko precej več možnosti Belačeva in Babnikova. Obe sta namreč novinki med profesionalkami, se pravi, da ne branita točk iz preteklih sezon in da bosta z dobrimi rezultati na naslednjih turnirjih napredovali hitreje kot Katja Pogačar, ki je profesionalna golfistka od leta 2018.

Na turnirju Pure Silk je zmagala Tajvanka Vei Ling Hsu (- 13). Druga je bila Tajka Moriya Jutanugarn (- 11), tretja pa Američanka Jessica Korda (- 10). Zmagovalka je prejela 195.000 dolarjev, drugi dve pa sta se morali zadovoljiti s 117.000 dolarji oziroma 85.500.

50-letni Mickelson najstarejši zmagovalec majorja
Američan Phil Mickelson je na 103. prvenstvu PGA na otoku Kiawah ob obali Južne Karoline postal najstarejši golfist z zmago na enem od največjih turnirjev ‒ majorjev. To mu je uspelo pri 50 letih. Pred Micklesonom je bil najstarejši zmagovalec majorja Julius Boros, ki je prvenstvo PGA leta 1968 osvojil v starosti 48 let.

Mickelson, ki je vodil pred zadnjim dnem, je ohranil prednost in osvojil svoj šesti major v karieri. 50-letnik je odigral 73 udarcev in poskrbel za evforične prizore okrog 18. luknje, skupno je končal turnir s šestimi udarci pod parom igrišča.

Mickelson, na začetku prvenstva pravi avtsajder z razmerjem 280:1, je slavil z dvema udarcema prednosti pred rojakom Brooksom Koepko in Južnoafričanom Louisom Oosthuizenom, še dva več so zaostali Shane Lowry, Padraig Harrington, Paul Casey in Harry Higgs.

"Vrsto let sem, čeprav nisem imel večjih uspehov, trdno verjel, da še vedno lahko tekmujem na najvišji ravni," je po zgodovinski zmagi dejal Mickelson in dodal: "Vendar pa sem si šele ta teden to zares dokazal. Tako sebi kot drugim, ki so me že odpisali."

Mickelson je skupno osvojil šest turnirjev velike četverice. Poleg današnje zmage je še trikrat osvojil masters v Augusti (2004, 2006, 2010), leta 2005 prvenstvo PGA, leta 2013 pa britanski The Open.

Naslednji mesec je na koledarju odprto prvenstvo ZDA na igrišču Torrey Pines, ki je zelo blizu Mickelsonovega doma v San Diegu, na večer uvodnega dne prvenstva 16. junija pa bo ameriški zvezdnik dopolnil 51 let. "Trdno verjamem, da lahko, če bom ostal psihično trden, dobro odigram tudi Torrey Pines. Vem, da igram dober golf in da je to lahko moja zadnja priložnost za zmago na OP-ju ZDA, ki je še nimam. Vse bom podredil temu turnirju," je odločno napovedal Mickelson.