Luka Krajnc in Luka Lindič med plezanjem v smeri. Foto: Marko Prezelj
Luka Krajnc in Luka Lindič med plezanjem v smeri. Foto: Marko Prezelj

To je 700 metrov dolga smer, ki sta jo člana PD Celje - Matica ocenila z alpinistično oceno X po lestvici UIAA. Ta ocena je primerljiva s športnoplezalno oceno 8b po francoski lestvici, poroča Planinska zveza Slovenije.

Luka Krajnc. Foto: Marko Prezelj
Luka Krajnc. Foto: Marko Prezelj

Pravita, da je to "najstrmejši teren, ki sta ga kadar koli preplezala pri nas." Smer sta poimenovala Lepotica in zver. Tako sta Lindič in Krajnc na najlepši način kronala dve desetletji alpinističnega prijateljstva na najvišji ravni. Kot pravita, sta na to najbolj ponosna.

Smer sta preplezala od spodaj navzgor, brez kakršnega koli predhodnega pogleda od zgoraj. Kljub težavam v srednjem delu smeri sta večino varovanja uredila s klini in pomičnimi varovali. Skupaj sta za varovanje zavrtala šest svedrovcev in dodatnih sedem na varovališčih, v teh treh sezonah pa sta smer obiskala 18-krat.

Luka Lindič. Foto: Marko Prezelj
Luka Lindič. Foto: Marko Prezelj

Letošnjo sezono sta namenila prostemu vzponu v smeri, ki je po navadi sklepno dejanje pri plezanju takšnih prvenstvenih smeri. "Prvih nekaj obiskov sva uporabila za čiščenje v predelih, kjer je skala slabša, in študiranje gibov. V najtežjem raztežaju sva se odločila z lepilom učvrstiti nekaj ključnih oprimkov, ki so grozili, da bi lahko padli v dolino. Večji del smeri pa je presenetil z nadpovprečno skalo za slovenske previse. Poletno deževje nama je precej otežilo resne poskuse, in ko sva za letos že skoraj vrgla puško v koruzo, sva dobila dva tedna suhega vremena," je za Planinsko zvezo Slovenije povedal Lindič.

"Za tehnični vzpon v smeri je bilo potrebne kar nekaj iznajdljivosti pri nameščanju varovanja. Vse je novo in neznano ter prepojeno z negotovostjo in pogosto tudi strahom, ti občutki pa so sestavni del doživetja, ki ga poimenujemo s pogosto zlorabljeno besedo – avantura. Ta del procesa je bil najzahtevnejši in to je tista komponenta, ki v knjigi mojih doživetij postavi plezanje prvenstvenih smeri stopničko višje od ponavljanja obstoječih," je dodal Krajnc.

Smer Lepotice in zveri Foto: Marko Prezelj
Smer Lepotice in zveri Foto: Marko Prezelj