Iztok Čop je zanamcem pustil izjemen 'presežek' - tri olimpijske medalje, s čimer je najuspešnejši slovenski športnik v času samostojne države. V 99-letni zgodovini osvajanja olimpijskih medalj ima tri le še Miro Cerar, pred obema pa je Leon Štukelj s šestimi odličji. Foto: EPA
Iztok Čop je zanamcem pustil izjemen 'presežek' - tri olimpijske medalje, s čimer je najuspešnejši slovenski športnik v času samostojne države. V 99-letni zgodovini osvajanja olimpijskih medalj ima tri le še Miro Cerar, pred obema pa je Leon Štukelj s šestimi odličji. Foto: EPA
Celje Pivovarna Laško
Rokomet je edini ekipni elitni šport z zmago v najelitnejšem evropskem tekmovanju - za prvi zmagi v Ligi prvakinj so poskrbele krimovke (2001, 2003), za zadnjo v Ligi prvakov pa Celjani (2004). Foto: EPA
Mitja Petkovšek
Mitja Petkovšek je as najvišjega formata. Iz evropskih in svetovnih prvenstev je domov prinesel kar 11 medalj. Foto: EPA

Po 20 letih neodvisne države brez kančka dvoma lahko zatrdimo, da slovenski šport sodi med največje zmagovalce osamosvojitve. V Sloveniji so se razmahnile številne športne dejavnosti, ki so v času skupne države bolj kot ne životarile oziroma sploh niso obstajale. Slovenski športniki so samo v olimpijskih športih (skupno z neolimpijskimi disciplinami) od leta 1991 na največjih tekmovanjih skupaj osvojili več kot 300 medalj!

Vseh vrhunskih uvrstitev slovenskih športnikov je enostavno preveč, da bi jih lahko našteli v eni sami novici. Zato smo se na MMC-ju odločili, da ob 20. obletnici osamosvojitve pripravimo kar se da celovit pregled slovenskega športa od leta 1991 naprej.

Poseben portal z večino slovenskih uspehov
O fenomenu slovenskega športa smo že pisali, zdaj pa smo na posebni strani za naše bralce pripravili pregled vseh olimpijskih športov ter večine neolimpijskih (katere zveze so članice Olimpijskega komiteja Slovenije z glasovalno pravico). V množici podatkov lahko preverite marsikatero zanimivost. Med drugim tako tudi:
- Vse slovenske dobitnike olimpijske medalje (tudi pred osamosvojitvijo 1912-2010).
- Vse dobitnike medalj na OI-jih, SP-jih in EP-jih (1991-2010).
- V športih, kjer slovenski športniki niso osvajali medalj, so navedeni najboljši dosežki.
- Pregled medalj po olimpijskih športih (1991-2010).
- Športi so razdeljeni na: poletne olimpijske, ekipne, zimske in neolimpijske.
- Vse zmagovalce tekem za svetovni pokal v zimskih športih.
- Vse državne prvake v ekipnih športih.
- Vse klube z evropskimi lovorikami.

Ob 20. obletnici osamosvojitve ste vabljeni k branju športnih pregledov:
- 20 odmevnih zgodb, ki si zaslužijo film
- Kaj se je vtisnilo v spomin novinarjev?

Nekateri športi so pred težko dilemo
V težkih gospodarskih časih, ki smo jim priča, finančna organiziranost številnih klubov ali zvez enostavno ne sledi ali ne more slediti kakovosti športnikov, zaradi česar se zdi, da je slovenski šport pred razpotjem, ko se bodo morale vsaj nekatere discipline spoprijeti z resnim vprašanjem o amaterizmu (več v športni zgodbi Boštjana Reberšaka). Zaradi številnih uspešnih zgodb, ki jih obuja tudi ta statistični portal, si želimo, da ne bo tako.

Medalja ni in ne sme biti edini motiv v športu
Po drugi strani pa se je treba tudi zavedati, da vseh medalj, uspehov in rekordov ne gre "malikovati", šport ima predvsem vzgojno vlogo. Le peščica športnikov lahko poseže po svetovnem odru in odličjih, organizirani šport je pomemben predvsem zaradi zdravja in razvoja samega športnika.

Baza podatkov je postavljena, a se bo še gradila
Statistični portal zagotovo ni popoln, saj se je vestnim kronistom gotovo izmuznila kakšna medalja ali odmevnejši izid na velikih tekmovanjih. Če poznate kakšen manjkajoči uspeh ali šport, svoje podatke pošljite na spodnji elektronski naslov. Baza ni dokončana, saj bo vsak konec junija v celoti dopolnjena in osvežena.

slavko.jeric@rtvslo.si