Jernej Kruder je tudi v novi sezoni v odlični formi. Foto: Luka Fonda
Jernej Kruder je tudi v novi sezoni v odlični formi. Foto: Luka Fonda

Svojo udeležbo na tem tekmovanju, ki je uvrščen na koledar tekmovanj mednarodne federacije za športno plezanje IFSC, sta napovedala najboljša slovenska plezalca na balvanih. To seveda pomeni, da bo tekma dobila najvišjo kakovostno raven, čeprav ne bo štela za tekmovanje svetovnega pokala, in bo imela prav poseben tekmovalni čar, saj bosta na njej nastopila aktualna svetovna prvakinja v balvanskem plezanju, prva športna plezalka sveta Garnbretova, ter branilec skupne zmage svetovnega pokala Kruder.

Oba sta zelo dobro krenila v novo sezono na balvanih, sploh 20-letna Korošica, ki je zmagala tako na uvodni tekmi v Švici kot tudi nato v Moskvi. Kruder pa je po uvodnem manjšem spodrsljaju v Moskvi dokazal, zakaj je lani kot prvi Slovenec osvojil seštevek svetovnega pokala v balvanskem plezanju.

"Začelo se je pred tremi leti, ko smo razmišljali o plezalnem spektaklu v središču Ljubljani. Zgradili smo mobilno steno, ki jo uporabljamo še zdaj. In tako se je začelo," je dejal Simon Rožman, idejni vodja projekta.

Želja je, da bi bila sobota 25. maja v Ljubljani v celoti v znamenju plezanja, kot družinski dan, in da bi si v čim večjem številu atraktivno dogajanje ogledale tudi družine z otroki, mladi in vsi ljubitelji vertikale.

Garnbretovi in Kruderju se bodo pridružili njuni kolegi z mednarodne scene, organizatorji pa upajo, da se bo njunemu vabilu odzvalo čim več plezalcev in plezalk iz prve deseterice, drugače pa je tekmovanje odprto za vse. Preboj na tekmo bo mogoč tudi prek petkovih kvalifikacij, 24. maja, v novem balvanskem centru, ljubljanski Bolder sceni.

Plezalni spektakel na Kongresnem trgu ne bo namenjen le resnim plezalcem, ampak bo ponudil še kup vsebin za aktivno preživljanje prostega časa družin in mladine. Brezplačno bodo lahko obiskali adrenalinski park, preleteli Kongresni trg na jeklenici (zipline), ob pomoči inštruktorjev in varnostnih vrvi preplezali umetno steno, se s prijatelji pomerili, kdo se bo prej povzpel na steber poguma. Vrhunec pa bo spopad najboljših plezalcev in plezalk pod sojem žarometov in kuliso Ljubljanskega gradu v ozadju.

Na tekmovanje se lahko prijavijo vsi, ki bodo letos dopolnili 15 let. Polfinale je rezerviran za 20 moških in 20 žensk. Vanj se uvrsti 10 plezalk in 10 plezalcev iz kvalifikacij, druga polovica tekmuje s povabilom organizatorja. V finalu bo nastopilo 12 tekmovalcev, šest najboljših plezalk in šest najboljših plezalcev iz polfinala.