Tadej Pogačar, Jan Polanc in Matej Mohorič bodo slovenski aduti na cestni dirki v Tokiu. Foto: www.alesfevzer.com

Trenutno je na seznamu 97 slovenskih športnic in športnikov. OKS bo na predlog nacionalnih panožnih zvez junija prihodnje leto potrjeval reprezentanco, ki se bo javnosti predstavila 10. julija v Mariboru, igre pa bodo potekale od 24. julija do 9. avgusta. Podpredsednik OKS-a Tomaž Barada je ocenil, da bo nastopilo od 60 do 80 slovenskih športnikov.

28 športnikov že podpisalo pogodbo
Veliko športnikov je bilo tokrat odsotnih, pogodbe pa so podpisali karateistki Tjaša Ristič in Lina Pušnik, gorska kolesarka Tanja Žakelj, cestni kolesarji Jan Polanc, Tadej Pogačar in Matej Mohorič, jadralec Žan Luka Zelko, lokostrelec Gašper Štrajhar, strelci Denis Vatovec, Živa Dvoršak in Urša Kuharič, atleti Luka Janežič, Tina Šutej, Martina Ratej, Kristjan Čeh, Maruša Černjul, Agata Zupin, Blaž Zupančič, Nejc Pleško in Žan Rudolf, tekvondoist Ivan Trajkovič, judoisti Adrian Gomboc, Andreja Leški, Kaja Kajzer in Enej Marinič ter kajakaši na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić, Anja Osterman in Jošt Zakrajšek.

Tekvondoist Ivan Trajković je nastopil na olimpijskih igrah v Londonu 2012, za Rio 2016 pa si ni priboril vozovnice. Račune bo poskušal poravnati v Tokiu. Foto: Stane Sršen

Kandidati za OI 2020 so se predtem udeležili tudi delavnice, na kateri jim je vodstvo OKS-a podalo informacije, ki jih bodo potrebovali v pripravljalnem obdobju in tudi med samimi igrami.

Vodja reprezentance bo legendarni olimpionik
Vodja olimpijske reprezentance je Miroslav Cerar, s 30 odličji na velikih tekmovanjih najuspešnejši slovenski športnik. "Leta 1991 smo ustanovili OKS in se nato na vso moč trudili, da bi bili čim prej člani Mednarodnega olimpijskega komiteja. In nam je uspelo, tako da so slovenski športniki že v Barceloni leta 1992 lahko nastopili na olimpijskih igrah. Tedaj sem bil vodja prvega dela slovenske olimpijske ekipe, drugega je vodil Rajko Šugman," se je v rana leta slovenskega olimpizma ozrl Cerar.

Na dozdajšnjih olimpijskih igrah je 415 slovenskih olimpijcev pod samostojno zastavo osvojilo 24 medalj, od tega tri veslaški dvojec Iztok Čop in Luka Špik. Foto: BoBo

Tudi tokrat slovenska hiša
Matic Švab, namestnik generalnega sekretarja za finance in marketinga pri OKS-u, je poudaril, da bodo po vzoru OI 2018 v Južni Koreji tudi tokrat pripravili slovensko hišo v sodelovanju z državo, kar bo za tekmovalnim programom drugi najpomembnejši slovenski olimpijski projekt prihodnjega leta. Hiša v središču mesta bo v neposredni bližini podzemne postaje in 20 minut vožnje od olimpijske vasi. OKS bo organiziral tudi navijaško letalo.

Na dobrodelni prireditvi OKS-a zbrali 50.200 evrov
OKS s fundacijo za športnike podpira celovit razvoj mladih športnikov iz socialno šibkih okolij. Zato je Olimpijski komite Slovenije ustanovil Fundacijo za pomoč mladim športnikom iz socialno ogroženih okolij. Fundacija mladim pomaga najti pot iz stiske in vsako leto pripravi tudi dobrodelno gala prireditev. Letošnja je potekala v Portorožu, povezovala sta jo Saša Jerković in Irena Shyama Hlebš.

Olimpijski komite Slovenije je v Portorožu na dobrodelni prireditvi Fundacije za športnike iz socialno šibkih okolij, ob peti obletnici so zbrali 50.200 evrov, slovesno obeležil 80. rojstni dan olimpionika Miroslava Cerarja, s 30 medaljami na velikih tekmovanjih najuspešnejšega slovenskega športnika. Omenjena fundacija se od danes imenuje po njem.

Legenadrni Miro Cerar je tudi razrezal torto, ki jo je dobil za 80. rojstni dan. Praznoval ga bo naslednji ponedeljek. Foto: www.alesfevzer.com

Tudi Bach čestital Cerarju za jubilej
Ko je Cerar, tudi predsednik Fundacije za športnike iz socialno šibkih okolij, sporočil znesek, so mu mladi na oder prinesli rojstnodnevno torto ter nekoliko "prehiteli" 28. oktober, ko bo Cerar uradno stopil v deveto desetletje plodnega življenja. Že naslednje leto ga čaka nova vloga, med igrami v Tokiu, kjer je leta 1964 osvojil zlato in bron v gimnastiki, bo vodja slovenske olimpijske reprezentance.

Zbrane je prek videa nagovoril predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Tomas Bach. V dvorani ga je na omizju ob predsedniku Evropskih olimpijskih komitejev Janezu Kocijančiču zastopal Kevin Groome, podpredsednik za pravne in poslovne zadeve, TV ter marketing Moka.

"Dragi prijatelji v Sloveniji, čestitam vam ob praznovanju olimpijskega dneva. Kaj je boljšega, kot da ob tej priložnosti obeležujete tudi obletnico legende, ki še vedno navdihuje s pravim olimpijskim duhom ter ga prenaša na mlade," je med drugim povedal Bach.

"Redko mi zmanjka besed. Miro, hvala za vse. Odslej se Fundacije za športnike iz socialno šibkih okolij imenuje Fundacija Mira Cerarja, jutri pa bomo podpisali tudi dogovor o sodelovanju s Fundacijo Leona Štuklja. Žal njega ni več med nami," je povedal predsednik OKS-a Bogdan Gabrovec.

Dobrodelna prireditev Olimpijskega komiteja Slovenije
V Portorožu čestitali Miru Cerarji za 80. rojstni dan