Šahovski svet pretresa nenavadna afera. Foto: Pixabay
Šahovski svet pretresa nenavadna afera. Foto: Pixabay

Niemanna je v zadnjem mesecu Norvežan Magnus Carlsen večkrat obtožil goljufanja, čeprav dokazi za to vsaj za zdaj ne obstajajo.

Potem ko je Mednarodna šahovska zveza (Fide) odprla preiskavo domnevne goljufije 19-letnega Američana, je svojo preiskavo opravila tudi spletna platforma chess.com.

Magnus Carlsen. Foto: AP
Magnus Carlsen. Foto: AP

Ni dokazov o goljufiji v dvobojih iz oči v oči
"Skupaj smo ugotovili, da je Niemann verjetno goljufal na več kot 100 spletnih šahovskih partijah, vključno z več dogodki z denarnimi nagradami," piše vodilna svetovna spletna šahovska platforma. Poročilo skupaj obsega 72 strani, od tega z več kot 50 prilogami, objavili pa so ga v torek zvečer. Platforma je obenem zapisala, da kljub "statistično izjemnim" rezultatom, ni našla nobenih dokazov, da je Niemann goljufal v dvobojih v živo, vključno s tistim proti Carlsenu, ki je izzval celotno afero. Tudi BBC navaja, da po statističnih analizah enega vodilnih strokovnjakov za šahovske goljufije, Kennetha Regana, ni dokazov, da je Niemann kdaj goljufal tudi v dvobojih iz oči v oči.

Niemann trdi, da mu želi Carlsen uničiti kariero
Je pa znana šahovska platforma našla precej več nepravilnosti na spletu, kot jih je pred časom priznal mladi ameriški šahist. Ta je dejal, da je goljufal predvsem v rani mladosti med 12. in 16. letom starosti ter v neuradnih dvobojih, nikoli pa na uradnih tekmovanjih. Chess.com je 19-letnega Niemanna, ki po pisanju BBC trdi, da mu želi Carlsen uničiti kariero, sicer izključil že 5. septembra oziroma kmalu po prvih obtožbah. S tem se šahovska platforma brani predvsem pred pritiski norveškega svetovnega prvaka, čigar podjetje, ki je razvilo aplikacijo Play Magnus, nameravajo kupiti od Carlsena.

Magnus Carlsen in Hans Niemann v 3. krogu Sinquefield pokala v St. Louisu Foto: AP
Magnus Carlsen in Hans Niemann v 3. krogu Sinquefield pokala v St. Louisu Foto: AP

Chess.com: Niemann najverjetneje goljufal že leta 2020
Platforma je v poročilu zanikala, da je Niemanna izključila, ker je bila pod pritiskom Carlsena zaradi domnevnega navzkrižja interesov. Pri chess.com pravijo, da so "izjemno prepričani" o sposobnosti svojih sredstev za odkrivanje goljufij. Ugotovili so, da je Niemann najverjetneje goljufal še leta 2020 in proti uveljavljenim imenom na tekmovanjih z denarnimi nagradami. Ugotovili so, da so v več kot 100 dvobojih njegove poteze preveč skladne z avtomatiziranimi orodji oziroma visokozmogljivimi šahovskimi programi. 25 od teh dvobojev je mladenič predvajal tudi prek pretočnega spletnega programa Twitch.

Hitra rast po lestvici klasičnega šaha
Obenem so analizirali tudi Niemannovo hitro rast po lestvici klasičnega šaha, kjer je v dveh letih pridobil 750 mest. To so označili kot anomalijo, saj gre za "najhitrejši dvig po lestvici v modernem šahu, ki se je zgodil precej pozneje v življenju in razvoju kot pri njegovih predhodnikih". V začetku septembra je izbruhnil prvi incident med Carlsenom in Niemannom. Na pokalu Sinquefield v St. Louisu je Carlsen presenetljivo izgubil proti ameriškemu najstniku in se prvič v karieri umaknil s turnirja. Takrat je Carlsen posredno prvič obtožil Niemanna goljufije.

Carlsen brez komentarja zapustil videoklepet
Nekaj tednov pozneje se je njuna partija končala le po nekaj sekundah, saj je Norvežan odstopil po samo eni potezi in brez komentarja zapustil videoklepet, v katerem je potekal dvoboj. Carlsen je nato prvič spregovoril o tem in Američana v pismu javno obtožil goljufanja. Na Twitterju je zapisal, da je 19-letni ameriški šahist goljufanje priznal že v mladih letih, goljufal pa naj bi tudi v dvoboju proti njemu, čeprav dokazov za to tudi po preiskavah chess.com in drugih ni.