Ben Roethlisberger - ključni igralec branilcev naslova. Foto: EPA
Ben Roethlisberger - ključni igralec branilcev naslova. Foto: EPA
Brett Favre
Brett Favre ne odneha. Foto: EPA
New York Giants
Dvoboj med Giantsi in Eaglesi utegne odločati o potniku v Miami. Foto: EPA
Michael Vick
Vick je okrepil Orle, počivati mora še 2 tedna. Foto: EPA

Šesto leto zapored bo sezono s tekmo na domačem igrišču odprl lanski prvak. Pittsburgh Steelersi so februarja že šestič postali prvaki Super Bowla in v četrtek se bo sezona 2009 začela na njihovem Heinz Fieldu, ko bodo v goste prišli Tennessee Titansi. V dvoboju dveh močnih obramb se lahko zgodi marsikaj, vendar Pittsburgh še vedno velja za močnejšo ekipo. V lanski sezoni se je premoč njihove obrambe kazala v vsaki tekmi znova. Na njihovi strani je tudi tradicija, saj lanski prvak ni izgubil uvodne tekme že vse od sezone 1999. Titansi se seveda na vso evforijo, ki bo vladala na Heinz Fieldu, ne bodo preveč ozirali in bodo poskušali narediti čim več.

Lani so prvih 10 tekem odigrali brez poraza, sezono pa končali z največ zmagami v rednem delu. Tudi letos so sposobni velikega rezultata. Na drugi strani pa se postavlja vprašanje, ali so Steelersi sposobni ubraniti naslov. Če ne bo poškodb, bodo kljub močni konkurenci blizu vrha. Seveda pa bo moral svoje dodati tudi podajalec Ben Roethlisberger. Videli bomo, ali je res postal odličen podajalec za odločilne trenutke ali pa je imel v lanski sezoni le ogromno sreče.

Redni del do 3. januarja
Med sezonama je bilo aktualno vprašanje o podaljšanju sezone. Mnogi bi radi videli še dve tekmi rednega dela več. V večnem boju za čim večji dobiček ne bo presenečenje, če se bo ta sprememba nekega dne res zgodila. Vendar pa so na drugi strani igralci, ki bodo tako morali igrati na polno že zdaj dolgo in naporno sezono še dlje. Prav tako pa bo posamezna tekma imela malo manjši pomen, ravno to pa daje Ligi NFL prednost pred preostalimi športi, kjer ena tekma za končno uvrstitev na lestvici ne pomeni skoraj nič.

Končnica se začenja 9. januarja
Za zdaj spored ostaja po starem. Vsaka ekipa odigra 16 tekem v 17 tednih. 32 moštev je razdeljenih na 2 konferenci (v vsaki konferenci so po 4 divizije). Iz vsake konference napreduje v končnico po 6 ekip - vsi štirje divizijski prvaki in še dve najuspešnejši moštvi. Tudi končnica se v NFL-ju močno razlikuje od drugih znanih ameriških lig, saj tu popravnih izpitov ni. En poraz in sezone je konec. Prva tekma končnice bo 9. januarja, Super Bowl, veliki finale NFL-ja, pa bo na sporedu 7. februarja v Miamiju. Pro Bowl, tekma vseh zvezd, je bil vrsto let teden dni po Super Bowlu, tokrat pa bo en teden prej. Videli bomo, kako se bo ta sprememba obnesla.

Favre dolgo razmišljal in izbral
Brett Favre je spet poskrbel, da nam tudi v času med sezonama, ko tekem ni na sporedu, ni bilo dolgčas. Dolgoletni podajalec Green Bay Packersov se je kmalu po koncu lanske sezone ponovno upokojil, a kmalu so se oglasili Vikingi in namignili, da bi ga z veseljem sprejeli v svoje vrste. Minevali so tedni in naposled, ko smo vsi pričakovali Brettovo vrnitev v ligo, je ta povedal, da se ne bo vrnil. Ni minilo veliko dni in Favre je bil nazaj, podpisal je 2-letno pogodbo z Minnesota Vikingsi, velikimi tekmeci Packersov, za katere je igral dolgih 16 sezon in v sezoni 1996 osvojil Super Bowl. Vikingi so zdaj zelo dobra ekipa in ni jih malo, ki menijo, da bo ekipa zelo močna in nevarna. Vprašanje pa je, ali bo zdaj že 39-letni Favre lahko zdržal do konca sezone.

Navijači Denverja vsak dan bolj zaskrbljeni
Druga velika zgodba medsezone je Jay Cutler, ki je bil lani po doseženih jardih tretji podajalec lige. Cutlerja so pred tremi leti v prvem krogu (11. izbor) na naboru izbrali Denver Broncosi, a kmalu po koncu lanske sezone so v Denverju odslovili trenerja Shanahana. Na njegovo mesto je stopil mladi Josh McDaniels, ki se z mladim podajalcem ni najbolje ujel in že aprila je bil Cutler član Chicago Bearsov. To je Denver potisnilo močno navzdol. Vprašanje, kdaj bodo spet imeli v svojih vrstah takega podajalca. Da pa se ne bi končalo tako hitro, imajo v Denverju v teh dneh velike težave še z enim odličnim igralcem, lovilcem Brandonom Marshallom (lani 7. lovilec lige). Marshall zahteva višjo plačo, a je najverjetneje ne bo dobil. Spor je privedel do tega, da so Marshalla za nekaj dni suspendirali. Kmalu so začele krožiti govorice o selitvi lovilca v New York ali kam drugam, vendar pa je menjava ekipe vsak dan manj verjetna.

Stafford prihodnost Detroita
Še o enem podajalcu se je letos veliko govorilo in pisalo. Začelo se je aprila, ko so Detroit Lionsi s prvim izborom nabora izbrali Matthewa Stafforda. Levi so lani preživaljali katastrofalno sezono in zdaj si počasi zopet želijo višje. Stafford gotovo nima lahkega dela, a ob rekordni pogodbi za novinca (6 let, 78 mio.) bo nekaj moral pokazati. Med čakanjem na sezono smo lahko spremljali še nekaj odmevnih zgodb. Novega podajalca imajo pri New York Jetsih (Mark Sanchez), kar je povzročilo veliko navdušenja pri navijačih. Tom Brady se vrača po poškodbi, problematični lovilec Terrell Owens se je preselil v Buffalo. Eli Manning je podpisal pogodbo, s katero bo postal najbolje plačani igralec v NFL-ju, Michael Vick se je vrnil iz zapora in bo igral pri Philadelphia Eaglesih. Dogajalo se je marsikaj, zdaj pa bo vse treba pokazati na igrišču.

Najpomembnejše tekme
Liga je sestavljena iz divizij in dvoboji med ekipami iste divizije večinoma segajo daleč v preteklost. V desetletjih so se med igralci in predvsem med navijači teh ekip ustvarili pravi rivalski odnosi. Vsaka tekma znotraj divizije je nekaj posebnega, a poglejmo, katere tekme bodo odmevale še malce bolj. V konferenci NFC že od leta 1921 bijeta bitko ekipi Green Bayja in Chicaga. Ta dvoboj je vedno v ospredju, a letos ga utegne v drugi plan potisniti dvoboj med Packersi in Vikingsi. Videli bomo dvoboj, za katerega smo bili še pred enim letom prepričani, da ga nikoli ne bo. Brett Favre se bo po 16 letih igranja za domačo ekipo vrnil na Lambeau Field, tokrat v vijoličnem dresu Minnesote.

V drugem tednu sezone bodo v Dallasu odprli nov stadion, več kot milijardo vreden objekt. Gostovali bodo New York Giantsi. Izjemen pa bo tudi dvoboj med Giantsi in Eaglesi. Strokovnjaki oboje uvrščajo precej visoko. V konferenci AFC ne gre spregledati divizijskega rivalstva med Pittsburgh Steelersi in Baltimore Ravensi. Lani so Ravensi izgubili vse tri tekme in letos bodo hoteli poravnati račun. Tekme med Tennessee Titansi in Indianapolis Coltsi so vedno zelo zanimive. Titansi so lani po petih sezonah spravili Coltse s prestola divizije. Sledi letos vrnitev Manninga in druščine? Tudi letos bomo videli dvoboj najboljših podajalcev tega obdobja. Brady in Manning, Coltsi in Patriotsi. Prvič novembra, drugič morda v končnici. Seveda pa vsaka sezona prinese nove zgodbe, nove preobrate, nove izjemne dosežke, ki jih je v naprej nemogoče napovedati.

Favoriti
V konferenci AFC so Steelersi kot lanski prvaki eni glavnih favoritov za novo zmagovito sezono, vendar je konkurenca izjemna. Že v diviziji jih čaka Baltimore. Lani so Ravensi z novim trenerjem in mladim podajalcem dosegli ogromno. Letos so izkušenejši in pripravljeni na nov korak. Na vzhodu so zopet optimisti v Bostonu. Brady je nared in Patriote bo znova zelo težko premagati. Ne pozabimo, Brady je nazadnje izgubil tekmo rednega dela 10. decembra 2006. Indianapolis Coltsi imajo najdaljši niz uvrstitve v končnico, a v obdobju Manninga le en prstan. V to druščino favoritov lahko dodamo še San Diego Chargerse, ki prstana še nimajo, a so zadnja leta vedno blizu. Po poškodbi se vrača Shawne Merriman in obramba bo spet močnejša. V NFC-ju so ekipe še precej bolj izenačena in zelo težko je kar koli napovedati. Stavnice mesto v Super Bowlu napovedujejo Giantsom, a s tem se ne bodo strinjali Eaglesi, Atlanta Falconsi, Carolina Panthersi, Chicago Bearsi in Minnesota Vikingsi. Ne bi pa bilo veliko presenečenje, če bi odlična sezona uspela Dallas Cowboysem, New Orleans Saintsom, Green Bay Packersom ali kateri od ekip zahoda. Kljub lanskemu uspehu Arizone, ko so Kardinali šokirali vse poznavalce, pa skoraj nihče ne verjame, da jim lahko znova uspe kaj podobnega.