Andreja Leški je v boju za odličje vseskozi nadzorovala potek preizkušnje, odločilno akcijo pa je izvedla minuto in 15 sekund pred koncem dvoboja, ko ji je uspel met za vazari. Nato je skušala dvoboj dokončati na parterju, a se je Izraelka izmuznila iz primeža.

Še en met je slovenski judoistki uspel tik pred koncem, sodniki pa so ocenili, da tekmica ni padla na bok. Za slovensko tekmovalko so to prve stopničke po jesenski zmagi na evropskem prvenstvu.

"V Taškentu sem osvojila že svojo 11. kolajno na turnirjih za grand slam, kar je seveda super. Vesela in ponosna sem, da sem tudi v letošnjem olimpijskem letu pri samem vrhu," je po podelitvi kolajn povedala Koprčanka.

Boja za tretje mesto se je slovenska tekmovalka lotila drugače kot na lanskih tekmovanjih: "Pred borbo za kolajno sem si nekako dala v glavo, da moram nastopiti, kot da sem že na igrah in da gre za olimpijsko odličje. Na to se moram pripraviti, da se bom lahko, ko bo treba, borila kot najbolje znam in zmorem. Mislim, da sem res obvladovala nasprotnico in da sem si zaslužila te stopničke danes. Pomembno je tudi, da sva s trenerjem Luko Kuraltom dobila potrdilo, da gremo v pravo smer s pripravami in treningi na poti do olimpijskih iger."

Tekmovalka ljubljanskega Bežigrada je v predtekmovanju presenetila z aktivnim judom v parterju. Trenutna evropska prvakinja je preskočila prvi krog, v dvoboju z Indijko Himanši Tokas pa si je končni prijem pripravila po pol minute borbe.

Hrvatica Katarina Krišto, lanska zmagovalka v Dušanbeju in letošnja finalistka v Parizu, je padla po minuti in 15 sekundah. V četrtfinalu Izraelka Inbal Šemeš, lani je Slovenko premagala v Mongoliji, letos pa je že osvojila tretje mesto na Portugalskem, ni imela pravih možnosti. Številnim poskusom meta se je nekako izmuznila, prav v zadnjih sekundah dvoboja pa je tudi ona končala v končnem prijemu.

V polfinalu je bila tekmica slovenske evropske prvakinje in nosilke srebra z lanskega SP-ja malo znana Japonka Momi Tacukava, lanska zmagovalka v Linzu. A že dejstvo, da jo japonska ekipa pošilja v Uzbekistan, je razkrilo, da je kakovostna nasprotnica.

To je Japonka pokazala po minuti dvoboja z uspešnim metom, a je Andreja Leški na polovici izenačila. Slovenka je bila nato v dvoboju aktivnejša, Japonka pa se je izkazala predvsem z neugodnim gardom. Dvoboj je šel v podaljšek, v katerem je imela Japonka kazen prednosti in po slabih štirih minutah je izsilila še tretjo za napredovanje v finale.

V finalu je Japonko premagala večna tekmica Tine Trstenjak Francozinja Clarisse Agbegnenou, drugi bron pa je osvojila Japonka Nami Nabekura.

Judoisti bodo prihodnji teden nastopili v Linzu.