Thomas Bach. Foto: EPA
Thomas Bach. Foto: EPA

"Obžalovanja vredno je videti, da nekatere vlade nočejo spoštovati večine v olimpijskem gibanju niti avtonomije športa," je na zasedanju izvršnega odbora MOK-a v Lozani dejal Bach.

Izvršni odbor je v torek priporočil vrnitev ruskih in beloruskih športnikov na tekmovanja pod nevtralno zastavo brez nacionalnih simbolov. Ti so bili s tekmovanj izključeni zaradi ruske invazije na Ukrajino februarja lani.

Burni odzivi na dovoljenje za nastope beloruskih in ruskih športnikov

Še vedno pa manjka dokončna odločitev o nastopu na olimpijskih igrah 2024. MOK se bo o morebitni udeležbi ruskih in beloruskih športnikov prihodnje leto v Parizu odločil šele, ko bo julija uradno povabil svetovne športnike v Francijo.

Bach po zaključku tridnevnega zasedanja izvršnega odbora meni, da bodo odločitev verjetno sprejeli šele po poletju, saj je vprašanje "zelo zapleteno".

Bach je sicer večkrat nakazal, da je za nastop ruskih in beloruskih športnikov na olimpijskih igrah, saj ima izključitev športnikov s tekmovanj na podlagi kraja rojstva ali potnega lista za diskriminacijo.

V torek je predsednik pozval tudi k odločnemu zavračanju političnega vmešavanja v sposobnost športnih organizacij, da odločajo o udeležbi na svojih prireditvah. Zahteval je tudi avtonomijo, ki športu pripada.

Vendar je Bach danes po kritiki več evropskih vlad, vključno z nemško notranjo ministrico Nancy Faeser, ki je priporočilo MOK-a označila kot "klofuto v obraz" ukrajinskim športnikom, zaostril ton. Tudi poljski premier Mateusz Morawiecki je dejal, da je odločitev "nezaslišana in izdaja pravega športnega duha".

Obžalovanja vredno je, da imajo te vlade dvojna merila, saj nismo videli nobenega njihovega komentarja v zvezi z udeležbo športnikov iz držav, vpletenih v ostalih 70 oboroženih spopadov po vsem svetu.

Thomas Bach

Enakega mnenja so tudi vlade Ukrajine, Velike Britanije in Češke, ki menijo, da ruski in beloruski športniki nimajo mesta v svetu športa, medtem ko se agresija na Ukrajino nadaljuje. Nasprotovanje je izrazil tudi nemški olimpijski komite.

"Obžalovanja vredno je, da imajo te vlade dvojna merila, saj nismo videli nobenega njihovega komentarja v zvezi z udeležbo športnikov iz držav, vpletenih v ostalih 70 oboroženih spopadov po vsem svetu," je na to dejal Bach in dodal, da so različne ravni olimpijskega gibanja skrb vzbujajoče zaradi politizacije športa.

Zmeda v Koebenhavnu

Mednarodno tekmovanje v sabljanju v Koebenhavnu so prireditelji odpovedali zaradi udeležbe ruskih in beloruskih športnikov, je sporočila danska sabljaška zveza. Čeprav imajo športniki iz Rusije in Belorusije prepoved nastopa, so na izrednem kongresu Mednarodne sabljaške zveze 10. marca naredili izjemo, vendar so se tik pred zdajci odločili drugače in tekmovanje odpovedali.

Bodo Rusi in Belorusi lahko nastopili na igrah v Parizu?