Thomas Bach med obiskom olimpijske vasi v Parizu. Foto: EPA
Thomas Bach med obiskom olimpijske vasi v Parizu. Foto: EPA

MOK je nedavno odločil, da imajo posamezni športniki iz obeh držav pod določenimi pogoji pravico nastopiti v Parizu kljub vojni v Ukrajini. Ukrajina je odločitev MOK-a ostro napadla, kritike pa so prišle tudi iz Rusije. Doslej se je na olimpijske igre uvrstilo šest športnikov z ruskimi potnimi listi.

Bach je v intervjuju za Welt am Sonntag poudaril, da ne vidi, kako bi lahko odločitev MOK-a vplivala na potek vojne v korist Moskve.

Olimpijski prvak v sabljanju iz leta 1976 je dejal, da bodo morali Rusi in Belorusi tekmovati brez zastave, brez nacionalnih simbolov in brez himne ter da ne bodo smeli pripadati vojaškim ali varnostnim organom.

Nemški pravnik, ki bo kmalu star 70 let, se ne boji morebitnega ukrajinskega bojkota iger. "Zakaj bi morala Ukrajina kaznovati lastne športnike zaradi invazije ruske vojske v Ukrajino in jim vzeti sanje o olimpijskih igrah," se je vprašal Bach.

"Niste podpornik vojne, tudi če ne izpolnite vseh zahtev Ukrajine, še posebej ker ukrajinske športnike podpiramo s solidarnostjo brez primere že od začetka vojne," je dodal Bach in izpostavil, da nobena stran ni zadovoljna. "To pomeni, da smo v MOK-u očitno našli dobro srednjo pot."