Olimpijske igre so na programu med 23. julijem in 8. avgustom 2021. : Reuters
Olimpijske igre so na programu med 23. julijem in 8. avgustom 2021. : Reuters

Bach bo med 15. in 18. novembrom obiskal Tokio, prizorišče olimpijskih iger prihodnje leto, prvič po izbruhu pandemije koronavirusne bolezni 19. V japonsko prestolnico bo potoval iz Švice s čarterskim poletom z minimalnim potrebnim številom članov MOK-a. "Obisk naslednji teden bo zelo pomemben. Naj pa začnem pri tem, da tudi sam nisem več vajen potovanj. Tokratno bo posebno, saj smo že teden dni v Lozani v karanteni, čakajo nas še testiranja. To je nenavadno, a pomembno. Prihajamo namreč v ključno obdobje priprave na OI, ko bomo pripravili varnostne in zdravstvene protokole, ključne za varno izvedbo OI," je na novinarski konferenci poudaril Bach.

Člani MOK-a bodo med obiskom videli olimpijsko vas, stadione in druge olimpijske objekte. "Imeli bomo priložnost, da govorimo tudi s tamkajšnjimi športniki. Upam, da bodo po tem obisku tudi tamkajšnji prebivalci še bolj prepričani, da bodo čez devet mesecev na voljo ustrezni ukrepi za varno izvedbo OI. Temu smo zavezani in to bo tudi glavno vodilo pri organizaciji iger, to je moj poziv prebivalcem Japonske in Tokia. Upamo, da se bo spremenilo dojemanje ljudi z vprašanja, ali bodo OI, na to, kako jih bomo varno pripravili."

Bach odločno zavrnil, da bodo olimpijske igre odpadle

Do zdaj podeljenih 57 odstotkov kvot
Še vedno pa je odprto pomembno vprašanje kvalifikacij za OI naslednje leto, skoraj polovica mest za tekmovanja je namreč še prostih. "Do zdaj je bilo podeljenih 57 odstotkov kvot. Želimo pripraviti pošten sistem izbora tudi za preostale kvote. Mednarodne panožne zveze in MOK se spoprijemajo z vprašanjem, kje najti varno okolje za izvedbo, verjetno bo največ kvalifikacij potekalo po regijah ali celinah," je poudaril predsednik MOK-a.

Glede navijačev zunaj Japonske med OI še ni nič določenega, podrobnosti bodo sporočili, ko bodo sprejeti ukrepi za varno izvedbo OI. "Imamo že velik nabor različnih ukrepov, od prehoda meje in vstopa v državo, karanten, hitrih testov, dostopnosti in mogoče uporabe cepiva, medosebne razdalje, ki se bo lahko nadzorovala z različnimi tehničnimi sredstvi, pa tudi merjenje telesne temperature, različnih načinov razkuževanj. Nabor je preobsežen, da bi lahko zdaj povedal vse," je dodal Bach.

Tokio je konec prejšnjega tedna gostil prvo večje mednarodno športno tekmovanje po koronski prekinitvi, gimnastični četveroboj 32 ekip štirih gimnastičnih velesil, Japonske, Kitajske, Rusije in ZDA. "Že s samo udeležbo so se pokazali pravi olimpijski ideali gradnje mostov med narodi, miru in prijateljstva. Tokio in Japonska pa sta dokazala, da lahko organizirata mednarodno tekmovanje celo v razmerah, ki veljajo zdaj. Čez devet mesecev bo gotovo lažje, saj bo na voljo med drugim več hitrih testov in tudi cepivo."

Najboljši košarkarji na OI
Bach je glede OI v Tokiu navedel še dobro novico, saj so se lastniki ekip NBA dogovorili, da se bo skrajšana sezona lige začela 22. decembra, kar bo omogočilo, da se bodo najboljši košarkarji udeležili OI, "kar so si želeli igralci in tudi olimpijsko gibanje".

Predsednik MOK-a, je dejal, da o ruskem dopingu niso govorili, dobili so le obvestilo, da bo o pritožbi Rusov Mednarodno športno razsodišče odločitev sporočilo do konca leta.

Organizatorji OI leta 2022 v Pekingu so tudi na današnji seji zatrdili, da bodo vse objekte za zimske igre dokončali do konca letošnjega leta.

Proračun olimpijske solidarnosti potrjen

Pred sejo IO so se člani IO sešli s komisijo športnikov, ki so bili veseli potrditve proračuna olimpijske solidarnosti 2021-2024. Posamezne postavke so se povečale tudi za 16 in 25 odstotkov, kar bo po Bachovih besedah povečalo pomoč nacionalnim olimpijskim zvezam in s tem samim športnikom pri pripravah na OI, prav tako pa bodo lahko še bolj izdatno podprli olimpijsko begunsko ekipo, ki nastopa pod okriljem MOK-a.