Na balvanih in v težavnosti se slovenski tekmovalci precej bolje znajdejo kot v hitrosti. Foto: EPA
Na balvanih in v težavnosti se slovenski tekmovalci precej bolje znajdejo kot v hitrosti. Foto: EPA

Športno plezanje bo na Japonskem doživelo svojo olimpijsko premiero z enotno disciplino, ki je bila sestavljena zgolj za Tokio. Naslednjega avgusta bodo podelili medalje v kombinirani disciplini, ki je sestavljena iz treh posamičnih disciplin hitrosti, balvanov in težavnosti. Leta 2024 v Parizu bodo delili kolajne v hitrosti ter nato še v kombinaciji balvanov in težavnosti.

"Olimpijske igre so velika stvar in za nas je to še dodatna motivacija za trdo delo. Dobili smo nov set medalj, kar je odlično, ni pa popolno, a vseeno je velik korak v želeno smer. Zdaj se bo hitrost končno ločila od težavnosti in balvanov, ki na žalost ostajata kombinacija, a hitrost je vseeno toliko drugačna disciplina," je odločitev MOK-a pospremil glavni trener slovenske reprezentance Gorazd Hren.

Na Japonskem bosta Slovenijo predstavljali Janja Garnbret in Mia Krampl, ki sta si že lani zagotovili olimpijski vstopnici. Predstavniki slovenske moške vrste so bili manj uspešni. Brez norme sta na letošnjem EP-ju v Moskvi ostala Jernej Kruder in Anže Peharc.