Kvalifikacije v balvanih se Anžetu Peharcu in kolegoma niso posrečile. Foto: EPA
Kvalifikacije v balvanih se Anžetu Peharcu in kolegoma niso posrečile. Foto: EPA

Še pred koncem kvalifikacij v prvi disciplini letošnjega svetovnega prvenstva v športnem plezanju je bilo jasno, da so vsi trije Slovenci ostali pod robom polfinala. Moška odločilna kroga na balvanih, polfinale in finale, bosta na sporedu v petek, a brez slovenskega zastopstva.

Najboljši je bil 25-letni Korošec Lovenjak Sudar, ki je polfinale kot 21. zgrešil zgolj za eno mesto. Dva osvojena balvanska vrhova in dve osvojeni coni nista bili dovolj za polfinale.

Peharc, ki je imel letos težave s poškodbami, je bil na 27. mestu daleč od uvrstitve, ki jo je pred dvema letoma vpisal na SP-ju v Moskvi. Takrat je bil na balvanih šesti, kar je še vedno njegov najboljši dosežek na SP-jih.

Potočar, svetovni podprvak v težavnosti iz Moskve, na balvanih še ni tako zanesljiv, kot bi si želel. Prvenstvo je končal na 37. mestu.

Olimpijska prvakinja začenja v sredo

Janja Garnbret je favoritinja SP-ja

Veliko večja pričakovanja ima slovenska vrsta od sredne ženske kvalifikacije v težavnosti, ko se bo na steno podala Janja Garnbret, s šestimi posamičnimi naslovi svetovne prvakinje rekorderka v plezalni karavani.

Olimpijska prvakinja si že v Švici želi potrditi tudi olimpijski nastop v Parizu prihodnje leto. Finale v kombinirani olimpijski disciplini balvani in težavnost bo na sporedu konec prihodnjega tedna ob koncu prvenstva.

Ob Janji Garnbret bodo v sredo nastopile tudi Vita Lukan in Mia Krampl, ki bosta nastopili tudi na balvanih, ter Lucija Tarkuš in Sara Čopar, ki se bosta merili samo v težavnosti.