Benjamin Savšek se je veselil prve zmage v svetovnem pokalu po letu 2017 v Seu d'Urgellu. Foto: Nina Jelenc
Benjamin Savšek se je veselil prve zmage v svetovnem pokalu po letu 2017 v Seu d'Urgellu. Foto: Nina Jelenc

Olimpijski prvak (v polfinalu je bil drugi) je sijajno začel finalno preizkušnjo slalomistov na brzicah reke Vltave, obenem pa v tehnično zahtevnejšem srednjem delu ni imel toliko težav kot tekmeci. Po celotni progi je močno pridobival, ciljno črto pa prečkal 3,61 sekunde hitreje od Benuša za prve slovenske stopničke v tej sezoni.

Nato je moral počakati le še nastop domačina Jirija Prskavca, ki je bil najboljši v dopoldanskem polfinalu. Toda domačin je imel v finalu ogromno težav in zasedel deveto mesto.

Savšek po šestih letih zmagal v svetovnem pokalu
Nastop Benjamina Savška v finalu

Boljše generalke pred Tacnom si ne bi mogel zaželeti
"Počutim se izjemno, dolgo časa nisem zmagal v svetovnem pokalu. To je bil zelo dober nastop ter hkrati odlična popotnica in dodatna motivacija za naslednje tekme svetovnega pokala, predvsem ker bo naslednja postaja moja domača tekma v Tacnu," je povedal Savšek.

"Bilo je nekaj pritiska, predvsem zaradi slabšega nastopa v Augsburgu. Hotel sem popraviti napake, ki sem jih delal v Nemčiji, vesel se, da mi je uspelo. Na nekaterih kombinacijah nisem hotel tvegati, saj bi se mi lahko hitro zalomilo. Težje kombinacije sem imel pod nadzorom, na lažjih pa na polno napadal. To je bil očitno ključ do zmage. Vedno so tudi kakšne malenkosti, ki bi se jih dalo popraviti, a zdajle jih ne bi šel, popravljati," je še dejal Savšek.

Drugi slovenski predstavnik Luka Božič se ni prebil v finale, v dopoldanskem polfinalu je bil namreč 16. Že v petek je izpadel Nejc Polenčič, ki je na 31. mestu za las zgrešil polfinale najboljše trideseterice.

Prednost Savška je od starta do cilja samo naraščala. Foto: Nina Jelenc
Prednost Savška je od starta do cilja samo naraščala. Foto: Nina Jelenc

V svetovnem pokalu je "Beni" po sedmem mestu iz Augsburga zdaj napredoval na drugo mesto, zbral je 100 točk. Pred njim je le Benuš, ki ima po dveh tekmah 110 točk. Tretji je Nemec Sideris Tasiadis s 86 točkami.

Slovenske kanuistke brez finala
Pri ženskah so na reki Vltavi v polfinalu obstale vse tri slovenske predstavnice. Najboljša je bila Eva Alina Hočevar na 15. mestu. Za nastop v finalu so ji zmanjkale tri sekunde. Alja Kozorog je bila s tremi dotiki 19. (+11,75), Lea Novak pa je tekmovanje končala na 25. mestu (trije dotiki; +16,54 sekunde).

V finalu je bila spet nepremagljiva Jessica Fox, štirikratna svetovna prvakinja in olimpijska zmagovalka.

Naslednji konec tedna bodo slalomisti na divjih vodah v Tacnu.

Izidi finala kanuistov. Foto: MMC RTV SLO
Izidi finala kanuistov. Foto: MMC RTV SLO