Sašo Bertoncelj se je v finale prebil s sedmo oceno kvalifikacij. Foto: EPA
Sašo Bertoncelj se je v finale prebil s sedmo oceno kvalifikacij. Foto: EPA

Edini slovenski finalist na 47. SP-ju v gimnastiki je že na začetku sestave padel z orodja, po veliki napaki je bilo sanj o morebitni kolajni hitro konec.
Zmagal je branilec naslova in olimpijski prvak, Britanec Max Whitlock (15,441), čeprav se je resno začel pripravljati šele štiri tedne pred odhodom v Kanado. Srebro je osvojil osmoljenec mnogoboja Rus David Belavskij (15,100), bron pa Kitajec Ruoteng Šiao (15,066), ki si je pred dvema dnevoma pritelovadil naslov mnogobojskega prvaka.

Bertoncelj je tokrat četrtič nastopil v finalu SP-ja, najboljši pa je bil leta 2014 v Nanningu na Kitajskem, ko je končal tik pod stopničkami na četrtem mestu.
"Brezvezna napaka"
Najboljši slovenski telovadec je prvenstvo v Montrealu pričakal dobro pripravljen, po uvrstitvi med osmerico finalistov pa je izpolnil prvi cilj. A dejstvo je, da je tudi sam pričakoval vsaj boj za medalje. Pred odhodom je dejal, da bi bilo kolajno arogantno napovedovati, a napadal jo vsekakor bo. In jo tudi je. Odločno je začel, a prehitro se je prikradla napaka pri sicer tveganem sohnu. Do konca je sicer solidno opravil sestavo.

"Naredil sem res brezvezno napako. Resda gre za tvegan element, ampak to so napake, ki se zgodijo. Ne morem zdaj 'jamrati'. Vedel sem, da bo treba iti na polno, odlično sem bil razpoložen in sem se tekme zelo veselil. A zgodilo se je, kot se je," je povedal 33-letni telovadec, najstarejši med vsemi finalisti na konju.

"Če bi že iskal dlako v jajcu, stvar, ki jo moram v prihodnje morda bolj natrenirati, stvar, ki me je morda malo zmotila, je bilo to, da sem moral v finalu na orodje brez triminutnega ogrevanja. Temu bom moral posvetiti več pozornosti, saj se pri mojih letih to očitno pozna," je razmišljal Bertoncelj.

Preveč razočaran ne sme biti
Škofjeločan je dejal, da je seveda malo razočaran, saj vsaka taka priložnost, ki je ne izkoristiš, boli: "A po takšni sezoni, kot jo imam za seboj, preveč razočaran ne smem biti. Bil sem v finalu evropskega in svetovnega prvenstva in zmagal v svetovnem pokalu. Seveda pa si želim še več. Tudi zato ne bom odnehal."

"Zelo bi bil razočaran, če bi vajo naredil po najboljših močeh, pa bi bil, denimo, sedmi. A vsi najboljši na svetu z izjemo Whitlocka, on je vesoljec, smo imeli nekje 16,4 težavnost sestave. Vsi smo tu nekje. Odloča nato le izvedba. Zato se ne obremenjujem preveč, saj vem, kam sodim. Sam bom skušal vajo še nadgraditi in prihodnje leto poskusiti znova," je sklenil Bertoncelj.
Uspešni branilci naslovov
"Razplet je kar pričakovan. Res so telovadci dobro nastopali, a tudi Sašo bi ob takšnem razpletu lahko posegel do tretjega ali ob najboljši izvedbi sestave celo drugega mesta. Na treningih mu je težja sestava lepo šla od rok, na tekmi pa je 'kiksnil'. Škoda,"
je sporočil Bertoncljev trener Sebastijan Piletič. "Ne morem reči, da sem ravno razočaran, a seveda mi ni vseeno."

Prireditelji so v soboto podelili še štiri komplete odličij. Na parterju je naslov prvaka ubranil Japonec Kenzo Širaj, na preskoku je prav tako uspešna obramba svetovnega naslova uspela Rusinji Mariji Paseka, na dvovišinski bradlji je zmagala Jilin Fan, na krogih pa je zmago izpred dveh let ponovil Grk Eleftherios Petrounias.