Viki Grošelj iz domovine pomaga ujetniku Rupalske stene. Foto: RTV SLO
Viki Grošelj iz domovine pomaga ujetniku Rupalske stene. Foto: RTV SLO
Tomaž Humar
Tomaž Humar bo v steni lahko zdržal do deset dni. Foto: RTV SLO

"Po sili razmer sem postal glavni koordinator reševalne akcije. Prepričati želimo Pakistance, da v nedeljo vendarle poskusijo z reševanjem, hkrati pa po svetu že iščemo helikoptersko moštvo, ki bi se lotilo reševanja, če pakistanska vojska ne bi zmogla tega ekstremno tveganega podviga," je za MMC povedal Viki Grošelj.

Upajo na boljše vreme
Helikopterji pakistanske vojske naj bi bili prestari in ne morejo leteti na višini 6.000 metrov, kjer je trenutno ujet Humar, ki iz snežne luknje že dva dni ne more nikamor. "Ključnega pomena je, da se Tomaž, ne glede na nevarnost, spusti nižje. Vsaj za 100 metrov, kar bi olajšalo akcijo. Trenutno je to nemogoče, upamo pa na boljše vreme," pravi Grošelj, Slovenec z največ preplezanimi osemtisočaki, ki smo ga po telefonu poklicali domov. Vreme je očitno povsem nepredvidljivo, saj so za soboto napovedovali sonce, vendar ni tako. Vsi upajo, da se ne bo uresničila tudi napoved, da bo od nedelje do srede vse dni snežilo.

V steni lahko zdrži še do 10 dni
Zdravstveno stanje Tomaža Humarja je zaenkrat dobro. Za Radio Slovenija je povedal: "Vzdržim lahko še en teden, maksimalno deset dni. Tu okrog je toliko snega, da se stalno plazi in se ne morem nikamor premakniti, sicer me bo odneslo."

Helikopterske akcije na tej višini so redke. Viki Grošelj se spominja, da so pred leti na 6.000 metrov že posredovali na Mount Everestu, vendar v povsem drugačnih razmerah - ne v steni, ampak na ravnem. Morda bo na pomoč priskočil celo poseben helikopter podjetja Eurocopter, ki je maja pristalo na Mount Everestu.

Dodajmo, da pri organiziranju reševanja ves čas pomaga tudi legenda pakistanskega alpinizma Nazir Sabir, Humarjev dober prijatelj.

Posredoval tudi Rupel
V dramo se je vključil tudi slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel, ki je po navedbah slovenskega zunanjega ministrstva za pomoč prosil svojega pakistanskega kolega.