Franjo Bobinac je na čelu Rokometne zveze Slovenije od oktobra 2008. Foto: BoBo
Franjo Bobinac je na čelu Rokometne zveze Slovenije od oktobra 2008. Foto: BoBo

Na predstavitvi svoje kandidature in sodelavcev v Ljubljani je poudaril, da je zanj ključni element, zaradi katerega verjame v uspeh, sposobnost njegove ekipe za povezovanje, sodelovanje in dialog.

"Naš slogan je 'Šport si zasluži več'. Verjamem v ekipo. Tekmo lahko dobi posameznik, toda prvenstvo – in nov mandat je neke vrste prvenstvo – pa samo ekipa," je dejal Bobinac.

Predstavitev je strnil v šest ključnih točk, ki bodo vodilo njegove kandidature. Poudaril je prizadevanja za podvojitev javnih sredstev za šport (na 52 milijonov evrov letno), ustanovitev solidarnostnega sklada predvsem za manjše zveze, ki v zdajšnjih razmerah zgolj životarijo, promocijo gibanja, športa in zdravega načina življenja (in tudi več športa v šolah).

Pa tudi pomen boljšega sodelovanja med športom, gospodarstvom in politiko, večjo prepoznavnost slovenskega športa v mednarodnih organizacijah, tudi Mednarodnem olimpijskem komiteju, in posledično vključitev več slovenskih športnikov v delovanje teh zvez, ter vključevanje športnikov v delovanje domače krovne organizacije in skrb za njih po končani karieri.

"S ponosom gledam na to ekipo, ker je vrhunska. Če kaj znamo, znamo iskati rešitve in te cilje tudi doseči. V ekipi je veliko predsednikov zvez, ki športu dajejo, ne pa od njega jemljejo. Imamo tudi vrhunske športnike, ki so izobraženi in želijo delati v športu," je glavno prednost svoje kandidature pojasnil Bobinac.

Ropret: Poslušati moramo športnike

Na predstavitvi je omenil tri podpornike, ki so tudi kandidati za podpredsedniška mesta. To so predsedniki Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret, predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar in predsednica Konjeniške zveze Slovenije Polona Rifelj.

"Treba je imeti neko mero poguma in biti drzen. Pa tudi biti sposoben poslušati in biti slišan. Tega je zdaj v OKS-u premalo. Da sprejmemo konkretne odločitve, moramo poslušati športnike in imeti dovolj informacij. Omogočiti prave razmere športnikom na ravni zveze in na ravni OKS-a je nekaj povsem drugega. Pogoje za to v Sloveniji imamo, le primerno se je treba organizirati," je dejal Ropret in poudaril, da je bilo po njegovem mnenju v zadnjih letih na OKS-u premalo sodelovanja med športom za vse in vrhunskim športom.

"Kot manjša zveza imamo popolnoma drugačne težave kot velike. Imamo rezultate na vrhunski svetovni ravni, a smo neopazni. Tisti, ki vodimo te zveze, imamo tako več vlog in bi nam zelo prav prišla neka enotna pisarna za pomoč. Tako bi OKS zelo pomagal malim zvezam. Šport ne sme biti samo vrhunski šport, ampak tudi element zdravja," je Polona Rifelj navedla težave konjeniške zveze kot predstavnice ene manjših članic OKS-a.

"Moramo se zavedati, da je šport ena najhitreje rastočih gospodarskih panog in se zavedati naših prednosti in povezave s turizmom. Manjka prava vez med športom, gospodarstvom in politiko. Stojim za tem, da je Franjo tisti, ki lahko poveže slovenski šport z znanjem in menedžerskimi veščinami," je o Bobincu povedal Smrekar.

Volilna skupščina OKS-a bo 16. decembra, do zdaj pa sta poleg Bobinca kandidaturi za predsednika najavila še Tomaž Barada in Janez Sodržnik.