Sašo Boškan je lasten osebni rekord popravil za 1,26 sekunde. Foto: www.alesfevzer.com
Sašo Boškan je lasten osebni rekord popravil za 1,26 sekunde. Foto: www.alesfevzer.com

"S trenerjem Luko Berdajsom sva ta rekord malce pričakovala in načrtovala prav za to tekmo pred domačimi gledalci. Seveda pa sem vesel dobrega izida. Očitno smo zadnje tri tedne dobro delali na višinskih pripravah," je po tekmi za STA povedal Boškan.

Kljub vrhunski formi pa gre za plavalca, ki bo izpustil decembrsko evropsko prvenstvo v 25-metrskih bazenih v Romuniji. "Moj glavni cilj ostajajo olimpijske igre 2024 in nastopi v 50-metrskem bazenu, kjer treniram. Zato bo moj zimski cilj decembrska tekma v Rotterdamu, kjer se želim čim bolj približati Parizu. Ob dobrem dnevu mi na Nizozemskem morda uspe plavati tudi rekord v velikem bazenu," je še povedal plavalec, ki je ob koncu dneva z osebnim rekordom zmagal še na 200 m mešano.

"Da je rekord mogoče odplavati, sem videl že v četrtek na testiranjih. A kot je povedal Sašo, so najin cilj olimpijske igre. Na EP bi potovala, če bi se zanesljivo lahko uvrstil vsaj v finale, tako pa bova ta teden raje izkoristila za dober trening doma," pa je dodal trener Berdajs.

Tara Vovk. Foto: www.alesfevzer.com
Tara Vovk. Foto: www.alesfevzer.com

Tara Vovk lahko gre samozavestno na EP
Že dopoldne je nov slovenski rekord na 50 m prsno dosegla tudi Tara Vovk. Z izidom 30,29 je bila točno desetinko sekunde hitrejša kot na lanskem svetovnem prvenstvu v 25-metrskih bazenih v Melbournu, popoldne je bila dobro desetinko sekunde počasnejša. Lani je slovenska reprezentantka z rekordnim dosežkom zasedla 19. mesto na SP-ju, današnji dosežek iz Kranja pa bi jo popeljal v polfinale.

"Tudi sama sem bila po rekordu presenečena. A očitno mi nov program vadbe za moč, ki ga je sestavil Miha Robnik, zelo ustreza. Sicer pa pred tekmo nisem vedela, kaj lahko pričakujem. V torek sem se vrnila z višinskih priprav, kjer nisem bila pet let, zato nisem vedela, kakšna je forma," pa je rekord pokomentirala Tara Vovk in dodala: "Glede na formo sem lahko zelo hitra tudi v nedeljo na 100 m prsno, najpomembneje pa je, da lahko samozavestno odpotujem na EP."

Po vrsti je osebne rekorde popravljala tudi ravenska reprezentantka Janja Šegel, ki ga je dopoldne dosegla na 50 m prosto, kjer je s 24,96 prvič prebila mejo 25 sekund. To disciplino je popoldne zaradi zgoščenega urnika izpustila, nato pa z 58,96 slavila na 100 m hrbtno, na 50 m prsno je ob drugem mestu s 30,90 prvič plavala pod 31 sekundami.

"Izid na 100 m hrbtno bi bil lahko še boljši, a sem očitno začela nekaj prehitro in me je na zadnjih 15 metrih precej pobralo. Sicer pa sem z napredkom v vseh disciplinah seveda zadovoljna. O pričakovanjih na EP-ju pa bom lahko kaj več povedala prihodnji teden po tekmi v Celju, kjer bom preverila formo na 200 m prosto," je po tekmi povedala koroška olimpijka.

Neža Klančar. Foto: www.alesfevzer.com
Neža Klančar. Foto: www.alesfevzer.com

Neža Klančar v zelo dobri formi pred EP-jem
V zelo dobri formi je tri teden pred EP-jem tudi plavalka Olimpije Neža Klančar. Ta je zmagala na 100 m mešano z 1:00,44, izid pod minuto pa ji je preprečila napaka na obratu pri hrbtnem plavanju. Na 50 m prosto se je slovenskemu rekordu približala na dve desetinki sekunde, nov osebni rekord pa je z 59,25 dosegla na 100 m delfin.

"Izidi so zelo dobri, posebej na 50 m prosto, saj sem imela po nastopu v mešanem slogu le pet minut, da se pripravim na drugi start. Vsi ti izidi me res zelo veselijo. Očitno sem s trenerjem delala dobro in upam, da bom formo decembra lahko prenesla na tekmo v Rotterdam in pozneje tudi na evropsko prvenstvo," pa je v Kranju dejala reprezentantka Olimpije.