Foto: Nina Jelenc
Foto: Nina Jelenc

Zmagal je Francoz Jules Bernardet. S suvereno vožnjo in časom 91,12 je za 2,27 sekunde ugnal Slovaka Mateja Benuša, tretji je bil Britanec Ryan Westley (+ 2,82).

V moškem finalu sta veslala dva Slovenca. Prvi se je na progo pognal 33-letni Božič, primorski kanuist je v današnjem polfinalu z dvema kazenskima sekundama zasedel osmo mesto. V finalu je bil solidno na poti, imel dve sekundi prednosti, a si je na 17. vratcih prislužil kazen. V cilju tako ni bil zadovoljen, čeprav je za nekaj več kot dve sekundi takrat prevzel vodstvo.

Hočevar je v polfinalu postavil najhitrejši čas s 93,29 in za sekundo ugnal Westleyja. V finalu je tako 16-letni evropski prvak iz Tacna in zmagovalec uvodne tekme za svetovni pokal v Augsburgu startal kot zadnji.

Mladi Slovenec je sicer progo odpeljal brez dotika, a je bil tokrat prepočasen, izgubljal je nekaj malega skozi celoten nastop in se na koncu uvrstil tik za izkušenejšega rojaka Božiča, za katerega je to najboljša letošnja uvrstitev v svetovnem pokalu.

V polfinalu je od Slovencev dopoldne nastopil še Nejc Polenčič, s štirimi kazenskimi sekundami je za rojakom zaostal za 7,88 sekunde in bil 19.

V ženski konkurenci Slovenk ni bilo v finalu. Sta pa v polfinalu veslali Lea Novak in Alja Kozorog, a bili precej oddaljeni od finala. Novak je s šestimi kazenskimi sekundami in zaostankom 14,12 sekunde končala na 25. mestu, Kozorog pa z dvema dotikoma mesto za njo (+ 14,68).

Po kajaku je v kanuju še drugi dan zapored slavila avstralska zvezdnica tega športa Jessica Fox, ki je za več kot tri sekunde ugnala Brazilko Ano Satilo in Čehinjo Martino Satkovo.

V petek so svoje oddelali kajakaši in kajakašice. Od slovenskih predstavnikov je najvišje končala Ajda Novak, ki je zasedla peto mesto in za zmagovalko Fox zaostala 7,86 sekunde. V moški konkurenci je bil Hočevar prav tako šesti, za prvim Britancem Josephom Clarkom pa je zaostal 2,11 sekunde.

V nedeljo v Krakovu sledijo še tekme v kajakaškem krosu. Na Poljskem sicer od Slovencev ne nastopajo Benjamin Savšek, Peter Kauzer, Eva Alina Hočevar in Eva Terčelj, ki se pripravljajo na nastop na olimpijskih igrah v Parizu.