Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Zorman je nasledil Aleša Remiha, ki je bil za predsednika izvoljen 4. januarja 2018. Tudi tedaj je tako kot letos zaradi volitev članov sveta FŠO-ja in njihove potrditve nastala dvomesečna zamuda pri izvajanju razpisa športnim organizacijam.

FŠO je eden najpomembnejših stebrov financiranja slovenskega športa na državni ravni. Zanj bo letos namenil 11 milijonov evrov, kar je 10 odstotkov več kot v lanskem letu. Športne organizacije so sicer zaprosile za več kot 65,6 milijona evrov sredstev.

Poleg zamude v razpisu za 2023 dodatno težavo predstavlja to, da je edina pravnica, ki je bila zaposlena na FŠO-ju za izvajanje razpisa in razdeljevanje sredstev, že več kot pol leta na bolniškem dopustu.

"Strokovna administrativna služba FŠO-ja je zaradi tega okrnjena. Moja prednostna naloga bo, da jo čim prej popolnimo, najprej verjetno kratkoročno, v nadaljevanju pa jo bomo verjetno okrepili z najmanj še z eno osebo. Že sedanji akti FŠO-ja in zakonodaja dopuščajo rešitve. Če pa bi se izkazalo, da ni mogoče vzpostaviti normalnega delovanja, potem pa bomo v parlament vložili zakonski predlog, da se to naredi," je za STA prednostno nalogo poudaril Zorman.

Branko Zorman je kot poslanec stranke SMC na začetku leta 2018 v državni zbor vložil zakon, po katerem bi tudi tuji organizatorji športnih stav začeli plačevati koncesijske dajatve. Sedanji zakon o igrah na srečo določa, da si FŠO delež koncesijskih dajatev deli s Fundacijo za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho). Od tega iz Loterije Slovenije FŠO prejme 20-odstotni delež, Fiho pa 80-odstotnega. Pri koncesijskih dajatvah Športne Loterije pa je obratno – FŠO prejme 80-odstotni delež, Fiho pa 20-odstotnega.

Obe loteriji sta tudi monopolista pri klasičnih igrah na srečo. Zakon pa je doživel nasprotovanje večine športnih organizacij na čelu z Olimpijskim komitejem Slovenije in potem v DZ-ju ni dobil podpore.

"Ta zgodba je pozabljena. V predlogu sem izhajal iz javno znanih dejstev in študij obeh fundacij, FŠO-ja in Fiha. Moje edini namen in cilj je bil, da bi se povečala sredstva za šport," je pojasnil Zorman, predsednik Zveze za praktično strelstvo Slovenije.

Obenem je dejal, da to ne pomeni, da se ne bo zavzemal, da bi slovenski šport prek FŠO-ja dobil čim več sredstev. "V svojem programu sem poudaril dolgoletno željo obeh fundacij, da se ukine 10-odstotni davek na srečke. Poslanci smo vsako leto dobivali prošnje obeh fundacij za to spremembo, tudi kot član odbora za finance pa sem videl, da za to ni bilo nekega soglasja. A vseeno menim, da možnosti za ukinitev so," je dodal Zorman, ki je zdaj samostojni podjetnik in predavatelj.

Ustanovno sejo je kot najstarejši član do izvolitve Zormana vodil nekdanji slovenski rekorder v skoku v višino Dušan Prezelj, ki je član sveta postal po imenovanju na ministrstvu za finance. Prisotnih je bilo vseh 16 članov sveta, ki so bili do zdaj potrjeni.

Državni zbor je nov svet FŠO-ja potrdil sredi decembra. Zadnjega, 17. člana, bodo volili, potem ko bo začel delovati vladni strokovni svet za šport v novi sestavi. Za zadnjega člana sveta se bosta pomerila v kvoti nacionalnih panožnih kolektivnih zvez Gregor Rigler (Curling zveza Slovenije) in Miroslav Jurjavčič (Košarkarska zveza Slovenije).

Staremu državnemu strokovnemu svetu, ki je pripravil in izvedel volitve v svet FŠO-ja, je na začetku novembra namreč potekel mandat. Novega bodo določili po preoblikovanju vlade. Po na referendumu potrjenem novem zakonu o vladi se bo večina športa, razen šolskega, preselila na novo ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, ki naj bi ga vodil Matjaž Han (SD).

Člani sveta FŠO-ja so poleg Zormana (predlagateljica Slovenska zveza za praktično strelstvo), Prezlja in Pečovnika (Športna unija Slovenije) še Rok Petrič (Badmintonske zveze Slovenije), Aleksander Fain (ŠZ Maribor), Barbara Kürner Čad (Smučarska zveza Slovenije) in Andrej Jelenc (Kajakaška zveza Slovenije).

Podporo so dobili še Bojan Rotovnik (Planinska zveza Slovenije), Uroš Mohorič (Rokometna zveza Slovenije), Simon Maljevac (balinarska zveza), Jure Šega (potapljaška zveza), Tomislav Tiringer (ŠZ Nova Gorica), Katarina Geršak (skupnost občin) in Klemen Zdolšek (združenje občin).

Športnike bo zastopal Matjaž Jaklič na predlog Jana Oblaka, iz kandidature trenerjev in drugih strokovnih delavcev v športu pa je bil izvoljen Marko Strel.