Milan Brglez, ki je bil med letoma 2014 in 2018 predsednik državnega zbora, je novi predsednik Šahovske zveze Slovenije. Foto: BoBo
Milan Brglez, ki je bil med letoma 2014 in 2018 predsednik državnega zbora, je novi predsednik Šahovske zveze Slovenije. Foto: BoBo

Na volilni skupščini v Ljubljani, ki je bila prva prava z več kot enim kandidatom po zelo dolgem obdobju, je bilo prisotnih kar 68 od 76 delegatov članic ŠZS-ja, 67 jih je glasovalo.

Prejšnji predsednik Tomaž Subotič je iz osebnih razlogov odstopil konec lanskega leta, nato pa je odstopil tudi celotni upravni odbor, zato so volili tudi vse druge organe zveze. Subotič je leta 2011 na čelu ŠZS-ja nasledil Milana Kneževiča, ki je po 30 letih vodenja zveze zapustil ta položaj in je bil kot prvi do zdaj imenovan za častnega predsednika ŠZS-ja.

Čačič je svojo predstavitev začel z ostrimi besedami, da odstopa od kandidature, če sponzorske pogodbe, ki naj bi bile podpisane za naslednji mandat, izključujejo njega kot mogočega predsednika in so vezane le na izvolitev Brgleza, posebej je navedel Slovenske železnice.

Dragi prijatelji, več kot 40 let sem v ŠZS-ju in še nikoli ni bilo take udeležbe na skupščini. Žal pa se je v predvolilni kampanji dveh kandidatov znova oglasila peščica, ki trdi, da slovenski šah propada. Toda če ne bi imeli uspehov in ugleda tudi v tujini, ne bi nikoli organizirali šahovske olimpijade leta 2002 na Bledu.

Milan Kneževič, nekdanji predsednik ŠZS-ja

Brglez vajen burnih funkcij
Brglez je začel, da je vesel tako velike prisotnosti na skupščini. "Zato se za prihodnost slovenskega šaha ni bati – ne glede na razplet, ker vam je mar. Na svoji prejšnji funkciji predsednika DZ-ja sem moral preseči strankarske in druge razlike, predtem sem opravljal funkcijo podpredsednika Rdečega križa. Tudi tam je bilo burno."

Nato je dodal: "Vesel sem, da sem imel tokrat protikandidata za vodenje ŠZS-ja in se je bilo treba bolj potruditi z mojo ekipo, da smo zdaj tu. Ne bomo pa se ukvarjali s preteklostjo, ampak s prihodnostjo. Ne bom nikogar izključeval in bomo k sodelovanju povabili vse, ki lahko in so veliko naredili za slovenski šah."

Očitki, da slovenski šah propada
Sledila je nova burna debata med člani skupščine, ki jo je končal Milan Kneževič. "Dragi prijatelji, več kot 40 let sem v ŠZS-ju in še nikoli ni bilo take udeležbe na skupščini. Žal pa se je v predvolilni kampanji dveh kandidatov znova oglasila peščica, ki trdi, da slovenski šah propada. Toda če ne bi imeli uspehov in ugleda tudi v tujini, ne bi nikoli organizirali šahovske olimpijade leta 2002 na Bledu."

Na tajnih volitvah je bil nato izvoljen Brglez, ki je po izvolitvi še enkrat zatrdil, da bo deloval povezovalno in da si bo skupaj z ekipo prizadeval za boljši položaj šaha pri nas. Sledile so še javne volitve drugih organov na enotni listi, ki jo je pripravil prejšnji upravni odbor.