Nejc Žnidarčič meri zelo visoko. Foto: Nina Jelenc
Nejc Žnidarčič meri zelo visoko. Foto: Nina Jelenc

"Spustaši so vedno kazali dobro formo in tudi zdaj jo kažejo, tako da v spustu lahko na domačem prvenstvu na Soči računamo na vrhunske uvrstitve," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal direktor Kajakaške zveze Slovenije (KZS) Andrej Jelenc.

Za Sočo bi lahko rekli, da je kar moja reka, tu sem odrasel, se naučil plavati in veslati, tu sem tudi že bil evropski prvak leta 2013. Sem dobro pripravljen, letos mi je uspelo zmagati na vseh tekmah, na katerih sem startal, zato grem na evropsko prvenstvo z dobrimi občutki.

Nejc Žnidarčič

Od prvega dejanja sezone, evropskega prvenstva, ki ga bosta med 14. in 18. majem gostila Bovec in Kobarid, veliko pričakujejo tudi domači tekmovalci. Slovenija bo na prvenstvu nastopila z 11-člansko ekipo, med upi za najvišje uvrstitve pa so kajakaša Nejc Žnidarčič in Simon Oven ter kanuist Blaž Cof.

Žnidarčič ima visoka pričakovanja
Predvsem Žnidarčič, aktualni svetovni prvak v šprintu med kajakaši in že desetletje eden najuspešnejših tekmovalcev na svetu, ima visoka pričakovanja za tekmovanje na domači reki. "Vedno je lepo tekmovati doma. Imam visoke cilje, to pa pomeni podaljšati zmagoviti niz," je dejal. "Za Sočo bi lahko rekli, da je kar moja reka, tu sem odrasel, se naučil plavati in veslati, tu sem tudi že bil evropski prvak leta 2013. Sem dobro pripravljen, letos mi je uspelo zmagati na vseh tekmah, na katerih sem startal, zato grem na evropsko prvenstvo z dobrimi občutki," je dodal 35-letni tekmovalec.

Cof meri visoko, Oven meri na zmago med kajakaši v klasiki
Nič manj optimističen ni kanuist Cof, ki po lanskem naslovu svetovnega prvaka v Muotathalu (Švica) v Posočju prav tako meri na najvišja mesta v šprintu. Ta je priprave pred prvenstvom opravil doma, zdajšnjo pripravljenost pa je ocenil za odlično. "Naslov svetovnega prvaka sem postavil malo v kot, tako da sem se na novo sezono pripravljal, kot bi šel od začetka. Morda je nekoliko več pritiska, zato ker gre za domačo tekmo, ampak dobro sem pripravljen, vso zimo sem dobro treniral," je povedal. Oven pa bo meril na zmago med kajakaši v klasiki. "Zmeraj si želim zmage v klasiki in mislim, da sem tudi tokrat vrhunsko pripravljen," je dejal.

Tudi vreme nekoliko sodeluje
Po besedah Jelenca priprave na izvedbo prvenstva potekajo dobro, v zadnjem obdobju tudi vreme nekoliko bolj sodeluje. "Tako kot vedno je v zadnjem trenutku treba postoriti še celo vrsto stvari, da bo tekmovanje potekalo po naših željah, ampak kaže dobro," je dejal. Po težavah z nizkim vodostajem zaradi pomanjkanja padavin v prvem delu spomladi so napovedi po zadnjem deževju in za prihodnji teden zdaj obetavnejše, tako da naj bi tekmovanje potekalo na sprva predvidenih progah. "Seveda si vsi želimo, da bo nekaj deževja prineslo lepši vodostaj in da bomo lahko tekmovanje izpeljali na predvideni trasi. Se pravi, da bo šprint na slalomskem delu v Trnovem ob Soči, klasični spust pa na klasičnem delu od Srpenice do Trnovega," je dodal Jelenc.

EP v spustu na divjih vodah, Bovec in Kobarid

Torek, 14. maj, od 20.00:
Uradno odprtje prvenstva

Sreda, 15. maj, ob 12.00:
Posamična tekma v klasičnem spustu

Četrtek, 16. maj, ob 12.00:
Ekipna tekma v klasičnem spustu
Ob 13.00:
Posamična tekma za veterane
Ob 19.00:
Podelitev medalj

Petek, 17. maj, ob 10.00:
Posamična tekma v šprintu na divjih vodah – kvalifikacije, 1. vožnja
Ob 13.00:
Posamična tekma v šprintu na divjih vodah – kvalifikacije, 2. vožnja

Sobota, 18. maj, ob 10.00:
Ekipna tekma v šprintu na divjih vodah
Ob 14.00:
Posamična tekma v šprintu na divjih vodah – finale
Ob 18.00:
Podelitev medalj (posamična in ekipna tekma v šprintu)