Zmagovalci so se prešerno veselili svoje zmage. Foto: Reuters
Zmagovalci so se prešerno veselili svoje zmage. Foto: Reuters

Cambridge je na Temzi slavil dvojno zmago, saj so bile od Oxforda boljše tudi njihove veslačice. Cambridge je prestižno preizkušnjo dobil četrtič v zadnjih petih izdajah. Boljši je bil še v letih 2018, 2019 in 2021.

V obeh konkurencah zmagala čolna Cambridgea

Leta 2020 je tekmovanje zaradi pandemije novega koronavirusa v celoti odpadlo, medtem ko so leta 2021 zaradi varnostnih razlogov v povezavi z mostom Hammersmith na skrajšani progi veslali na Veliki Ousi v Cambridgeshiru.

Potem ko so lani vlogo favoritov upravičili veslači Oxforda, je tokrat to uspelo še njihovim univerzitetnim tekmecem, ki so slavili s slabo dolžino čolna prednosti. Tokrat rekordov zaradi bolj razburkane Temze ni bilo.

"Poplava čustev je bila po prečkanju ciljne črte izjemna, s tem se ne more nič primerjati," je po koncu, kot ga citira BBC, dejal krmar Jasper Parish. "To so najlepši trenutki v mojem življenju, zapomnil si jih bom za vselej," je še dodal.

Ta je po pisanju BBC-ja storil odločilno potezo, potem ko je pri odseku v Fulhamu čoln vodil bolj pri robu in s tem v mirnejših vodah. S tem je pridobil dodatne pol dolžine čolna prednosti, že tako pa je Cambridge nadzoroval potek dirke in bil na 6,8 km dolgi trasi večinoma v prednosti.

Veslači Oxforda pa so se med tekmovanjem ukvarjali tudi s slabim zdravstvenim stanjem Felixa Drinkalla. Mladega veslača so morali po preizkušnji odpeljati v bolnišnico, a je po informacijah Guardiana pri zavesti in bo tam ostal na opazovanju.

Žensko preizkušnjo so veslačice Cambridgea dobile šestič zapovrstjo in prednost v zgodovinskem pogledu povečale na 47 zmag proti 30. Neporažene so vse od leta 2016.