Norvežan je po tretji zmagi na zadnjih štirih partijah povsem blizu ciljni črti. Foto: EPA
Norvežan je po tretji zmagi na zadnjih štirih partijah povsem blizu ciljni črti. Foto: EPA

Dvoboj se je začel zelo izenačeno, saj sta šahista v prvih petih partijah vselej remizirala. Enakovreden položaj se je prelomil v petek, ko je Magnus Carlsen v zgodovinski partiji, ki je trajala 136 potez in skoraj osem ur, slavil in si tlakoval pot k zmagi. Sledil je remi, Carlsen pa je v osmi partiji s še eno zmago povedel že s 5:3.

Prvo potezo je tokrat prvi potegnil komaj 16-letni Indijec Ramešbabu Pragnanandha. Je peti najmlajši šahist, ki je prišel do velemojstrskega naslova. Foto: EPA
Prvo potezo je tokrat prvi potegnil komaj 16-letni Indijec Ramešbabu Pragnanandha. Je peti najmlajši šahist, ki je prišel do velemojstrskega naslova. Foto: EPA

Nova pričeska, nova otvoritev
Jan Nepomnjašči je po dnevu premora na prizorišče v Dubaju prišel zelo razpoložen in odločen, da vsaj poskusi obrniti izid. Z novo pričesko je prišla tudi nova otvoritev, namesto španske otvoritve je tokrat potegnil c4, kar je pomenilo angleško otvoritev. Carlsen je že v 3. potezi kmeta postavil na d4, kar je prinesel zelo ambiciozen začetek. Norvežan je v peti potezi naredil rokado, kar je prineslo zelo redek položaj. Šahovske baze so naštele le šest partij, ki so šle po tej poti, a nobene na tako vrhunski ravni.

Usodna napaka v 27. potezi
Nepomnjašči si je podobno kot v prejšnjih partijah vzel manj časa za premislek, kot da bi želel zmesti tekmeca, a Carlsen si je kot običajno vzel ogromno časa za premislek, da je preveril vse kombinacije in morebitne napake tekmeca. Ta je prišla v 27. potezi, ko je kmeta postavil na c5. Algoritmi so takoj podivjali in nakazali, da se je zgodila usodna napaka.

Carlsen je za ključne poteze znova porabil več časa, a dolg premislek mu je spet prinesel uspeh. Foto: EPA
Carlsen je za ključne poteze znova porabil več časa, a dolg premislek mu je spet prinesel uspeh. Foto: EPA

V štirih potezah padel lovec
Carlsen je po vsega treh minutah opazil napako, kmeta postavil na c6 in s tem začel smrtonosno kombinacijo, ki je plod prinesla štiri poteze pozneje, ko je s šahovnice spravil lovca. Ko so bile potezo pozneje še menjave trdnjav, je bilo jasno, da se partija ne more končati drugače od zmage črnega. Nepomnjašči ni dolgo vztrajal, še preden je potegnil 40. potezo, ki bi mu prinesla dodatno uro časa (za naslednjih 20 potez), je priznal poraz.

Carlsen je bil pripravljen na remi
"Danes sem pričakoval ogorčen boj, vedel sem, da me bo skušal presenetiti, menjava pričeske je bila dobra ideja. Partija se je razpletala popolnoma običajno, pripravljen sem bil na remi, potem pa je prišel c5. To je bilo res nepremišljeno," je dogajanje povzel Carlsen, ki vseeno ostaja previden: "Daleč od tega, da bi bil že zmagovalec, a jasno je, da mi kaže dobro."

Slabše od pričakovanje
Izzivalec je bil na srečanju z novinarji seveda najprej povprašan po napaki. "Položaj je bil dober, bil sem v rahlo boljšem položaju. Priznam, da napake najprej sploh nisem prepoznal, šele ko je odgovoril s c6, sem opazil, v kakšnem položaju sem se znašel. Do te poteze sem bil v resnici kar dobre volje. Zaostanek je res visok, to je slabše od vseh pričakovanj."

V sredo z belimi začenja Carlsen
Izid je zdaj 6:3, naslednja partija bo na sporedu v sredo, ko bo z belimi figurami začel Carlsen. Ta za naslov svetovnega prvaka v naslednjih petih partijah tako potrebuje le še točko in pol. Svetovni prvak je vse od leta 2013.

PartijaIzidSkupno
1.Jan Nepomnjašči − Magnus Carlsen 0,5:0,50,5:0,5
2.Magnus Carlsen − Jan Nepomnjašči 0,5:0,51,0:1,0
3.Jan Nepomnjašči − Magnus Carlsen 0,5:0,51,5:1,5
4.Magnus Carlsen − Jan Nepomnjašči 0,5:0,52,0:2,0
5.Jan Nepomnjašči − Magnus Carlsen 0,5:0,52,5:2,5
6.Magnus Carlsen − Jan Nepomnjašči 1:03,5:2,5
7.Jan Nepomnjašči − Magnus Carlsen 0,5:0,53:4
8.Magnus Carlsen − Jan Nepomnjašči 1:05:3
9.Jan Nepomnjašči − Magnus Carlsen 0:13:6