Darko Jorgić, drugi nosilec v Krakovu, se je prebil med osem najboljših. Foto: www.alesfevzer.com
Darko Jorgić, drugi nosilec v Krakovu, se je prebil med osem najboljših. Foto: www.alesfevzer.com

Tako kot v prvem dvoboju turnirja v Krakovu (proti Romunu Ovidiuju Ionescuju) se tudi v drugem proti nekdanjemu dobitniku bronaste kolajne z evropskega prvenstva Hrastničan ni kar sprehodil do zmage.

Po prvem nizu, ki ga je dobil z 11:2, je sicer kazalo na to, a v naslednjih je imel kar precej težav, predvsem ob koncih nizov. V treh je namreč vodil z 10:6, v drugem je prednost še ohranil, v naslednjih dveh pa jo zapravil, tako da je Avstrijec izenačil. Čeprav je ves čas dvoboja kazal nervozo, pa se je 14. igralec sveta vendarle dovolj umiril, da je našel odgovor, dobil naslednja dva niza, se uvrstil v četrtfinale in s tem izboljšal dosežek s prejšnjih iger v Minsku.

Jorgić v šestih nizih izločil veterana Gardosa
Tokić želi igrati do 50. leta, a v ospredju je zdaj trenerska kariera

"Nisem pričakoval lahkega dela, a kaj takega tudi ne. Da nekdo zapravi 16 zaključnih žogic, ni nekaj običajnega, zmagal bi lahko s 7:0. A moram priznati tekmecu, da je mojster provokacij. Izkušen, kot je, ve, kako tekmeca napraviti nervoznega. Po zaostanku z 0:2, ko sem ga presenetil s servisi, ga je začelo vse motiti, prekinjal je dvoboj, odganjal fotografe, se jezil po vsaki izgubljeni žogici. To sicer vedno dela, zato ni ravno priljubljen, a tokrat je svoj cilj dosegel. Na koncu pa mu to vendarle ni pomagalo, da bi me premagal," je po tekmi dejal Jorgić.

"Danes sem spet občutil moje najmočnejše orožje bekend, ki mi proti Romunu v prvem krogu ni šel najbolje. Nasploh menim, da igram dobro. Dvorana mi ustreza, počutim se kot doma, ko igramo na Tibharjevi mizi in s Tibharjevimi žogicami. Zato sem optimist za naprej," je dodal. V četrtfinalu je Jorgić pričakoval prijatelja, Kristiana Karlssona, s katerim sta se merila tudi na evropskem prvenstvu, takrat mu je moral Šved zaradi poškodbe dvoboj predati. Toda dočakal ga ni. Šved je dvoboj osmine finala izgubil, s 4:3 ga je premagal Portugalec Marcos Freitas.

Movrin v olimpijskem krosu 31., Žakelj 40.

Gorska kolesarka Vita Movrin je bila 31. na evropskih igrah v olimpijskem krosu. V gorskem, zimskem središču Krynica Zdroj je bila Tanja Žakelj 40. Tretji slovenski predstavnik Rok Naglič je bil med kolesarji 52. Zmagala sta Nizozemka Puck Pieterse (1:18,26), lanska svetovna podprvakinja, in Romun Vlad Dascalu (1:19:41). Oba sta tako postala tudi evropska prvaka, saj so igre štele tudi za prvenstvo stare celine.

"Startala sem na polno in iskala luknje, da bi se prebila naprej. Kmalu sem videla, da je proga dobesedno njiva, polna blata, ki se je 'popal' povsod. Na koncu sem sprintala in sem res dala vse od sebe. Trava je bila le na coni za popravljanje koles, v največji klanec nismo mogle voziti. Tam smo šli peš in potem spet na kolo, to je bilo fizično in psihično najbolj naporno," je povedala najboljša slovenska predstavnica na tekmi.

Šimunović se je prebil v osmino finala

Boksar Jure Šimunović je na Poljskem v kategoriji nad 92 kilogramov s 4:1 po točkah premagal Madžara Laszla Lajosa Felpoldija in se uvrstil v osmino finala. V torek se bo tam boril z Grkom Stilianosom Ruliasom.

Lin Kovačič klonil pred prvo oviro

Tekvandoist Lin Kovačič je na evropskih igrah v kategoriji do 74 kilogramov izpadel po prvem dvoboju. V dvorani gorskega zimskega središča Krynica Zdroj ga je z 2:1 premagal šesti nosilec iz Belgije Badr Achab. V tretji rundi je Kovačičhitro vodil s 3:0 po kazni tekmecu in nato udarcu za dve točki. Achab je v nadaljevanju izenačil na 4:4, z novim preobratom je po točkah dobil tudi dvoboj. Po njem so več kot deset minut pregledovali posnetke in zapisnike in šele nato dosodili zmago Belgijcu. Kovačič je nato jezen po takem razpletu odkimaval, ko je šel mimo cone za pogovore z novinarji.

Žorž in Krajnc končala v predtekmovanju

Sabljača Tei Žorž in Peter Krajnc sta posamično tekmovanje evropskih iger v disciplini sablja končala že v predtekmovanju. Iz predtekmovalnih skupin, v katerih je bilo šest sabljačev, so se med najboljših 64 uvrstili trije tekmovalci, oba Slovenca pa sta s po le eno zmago izpadla. Sabljača čaka čez tri dni še ekipno tekmovanje, že prej bo pri ženskah posamično sabljala Meta Mali, Jana Golobiča pa čaka nastop v disciplini meč.

Jagoda Tkalec 16. v kvalifikacijah

Slovenska strelka Jagoda Tkalec je bila na evropskih igrah v Vroclavu v kvalifikacijah s pištolo na 25 metrov 16. (287 krogov), Denis Bola Ujčič pa 26. (283) med 35 tekmovalkami. Robert Markoja je bil 33., zadnji v streljanju s puško na 50 m v trojnem položaju.